Още една жертва на туберкулоза в Бургас

Крими

22-08-2016, 10:46

Снимка:

Google maps

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Все по-често и все по-млади бургазлии боледуват от туберкулоза

През април болестта отне и живота на мъж от Поморие

Туберкулоза погуби възрастен мъж в Бургас. Починалият е над 65 години и е от община Бургас. Бил е хоспитализиран, но за съжаление се е стигнало до летален изход.
Това е втората жертва на туберкулоза от началото на годината в морския град. През април болестта отне живота на мъж от Поморие. 
Още един новозаразен е регистриран през миналата седмица, сочи бюлетинът на РЗИ. По данни на Специализираната болница по пневмо-фтизиатрични заболявания новозаболелите от туберкулоза в областта от началото на годината досега са 71. Последният случай бил преди два дни. Повечето болни са на възраст под 50 години. От новорегистрираните случаи преобладават мъжете - 77 %, от възрастовата група от 20 до 40 год. те съставляват над 50 % от болните.
Туберкулозата е хронично инфекциозно заболяване, което засяга главно дихателните органи. 

Тя е капкова инфекция и се предава от човек на човек. Заразяването от туберкулоза може да стане и при консумация на прясно мляко от болни крави и негови субпродукти – прясно сирене, извара, масло.
За 2015 год. в Бургас са регистрирани 106 случая с пет жертви. Според специалистите като цяло новооткритите заболели намаляват, но с малък темп.