Лео ди Каприо харчил парите на фондацията си за оргии

Разследва се съмнителни връзки с малайзийски финансов измамник

Леонардо ди Каприо е разследван за пране на пари. Фондацията на актьора се оказа само прикритие за престъпни дейности, а парите се харчат не по предназначение, гласят последните новини.

През 2008 г., любимата майка на актьора основава фондацията на Леонардо ди Каприо - благотворителна организация с нестопанска цел, която събира средства за опазване на околната среда. Но по-късно му статус е променено на "donor-advised", което може да се преведе като контролирана от донори. Тази форма на управление изисква много по-малка "прозрачност" пред данъчните и други регулаторни органи.

И както казват информатори, вместо да насочват събраните средствата за защитата на околната среда, ръководителите на фонда са използвали значителна част от тях за собствени цели.

Те харчели парите за скъпи вечерни партита, които често прераствали в оргии, с гостенки от женски пол с доста леко поведение. Гостите на тези събития безсрамно използвали частни самолети и хеликоптери само за да отидат например на вечеря в луксозен ресторант. 

И всичко това, след като участниците в събирането са гледали филм за вредите, нанесени на околната среда от авиацията. Не е изненадващо, Лео и приятелите му не за първи път биват обвинени в лицемерие.

Освен това, фондацията на ди Каприо е била тясно свързана със съмнителна фондация в "сянка", която се намира в Малайзия. По данни на Министерството на правосъдието, един от неговите приятели, Хо Лоу, който е част от борда на директорите наскоро е свалил от отчет около 11 милиона от парите на фонда.

Те са харчени включително и за финансиране на друго разточително парти в Лас Вегас, на което е присъствал и самият Ди Каприо. Сред другите данни, оповестени в доклада, е и факта, че Хо Лоу е похарчил над 1,1 милиона долара за произведения на изкуството, дело на Ед Ръш и Марк Райдън, които са били предложени на един от благотворителните търгове.

Всичко на всичко, фонда на актьора е разследван за извършването на незаконни дейности в размер на 3 милиарда долара.

Въпреки това, в доклада се посочва, че засега няма улики, които доказват, че холивудския актьор е знаел откъде произхождат парите на един от най-големите му дарители, но скандалът с „прането на пари“, от доста дълго време тресе Малайзия.

Следователите все още продължават да проучват връзката между фондацията на Лео ди Каприо и малайзийския бизнесмен. В доклада на Министерството на правосъдието се посочва, че Хо Лоу е откраднал парите от фонда “ 1MDB“, а след това ги е пръснал, по време на своите участия в търговете, които организирал Ди Каприо.

Самият Леонардо ди Каприо, засега не е направил изявление по случая, но както изглежда, актьорът има сериозни причини за тревога. Най-малкото, тъй като предстои, самият той да бъде разпитан и евентуално разследван за случилото се с неговия доскорошен спонсор. А освен това се очаква, приходите на фондацията му да се проверят из основи.

Припомнете си, че наскоро Леонардо беше замесен и в друга неприятна история, когато бе обвинен в клевета. Актьорът е обвинен в използването на лична информация, получена чрез незаконни средства, за да се създаде филма "Вълкът от Уолстрийт", където той е един от продуцентите.