С какво е полезен алкохолът?

Според учените е по-добре да се пие по малко на често отколкото въобще

Учени от Япония твърдят, че малко количество алкохол е полезно за здравето ни, отколкото тоталната трезвеност.

Изследователите получиха поредното потвърждение на факта, че ако не се злоупотребява, алкохолът има благоприятен ефект върху тялото. Алкохолът е основна причина за чернодробна недостатъчност, но малко количество (няколко чаши вино или бира) помагат за предотвратяване стеатоза. 

Честата употреба на алкохол в ниски дози намалява риска от възникването на този проблем, който заплашва с възникването на много заболявания с 60%. Учените подчертават, че максималният ефект е когато напитките се консумират бавно и често, вместо да не се пие изобщо, или малко, но рядко.

"Нашите наблюдения показват, че алкохолът предпазва мъжете от развитие на чернодробна стеатоза. Злоупотребата с алкохол, напротив, води до цироза на черния дроб и други сериозни заболявания", отбелязват учените в доклада си.

Предишни изследвания са потвърдили, че алкохолът в големи количества насърчава възпаление в клетките на черния дроб, но намаляването до малки дози алкохол предпазва от възпаление. Една от най-честите причини за затлъстяване на черния дроб, се счита наднорменото тегло и затова лекарите препоръчват на първо място да се придържаме към здравословен начин на живот, за да се предпазим от болестта.