Рашидов: Тютюневите складове в Пловдив трябва да бъдат възстановени от собствениците

Министър Вежди Рашидов е на извънредно посещение в Пловдив по повод инцидента от събота, когато пожар обхвана сградите на старите тютюневи складове в града, обявени за паметник на културата

"Ако тютюневите складове в Пловдив са жертва на умишлен палеж, виновникът трябва да понесе пълната строгост на закона." Това е заявил културният министър Вежди Рашидов в Пловдив по време на извънредното си посещение в града, предава "Фокус" Министърът е в града под тепетата по повод инцидента от съботната вечер, когато огън обхвана сградите на старите тютюневи складове в града, които са паметник на културата.

От днес започва работата на Инспектората за опазване на културното наследство, става още ясно от думите на ръководителя на културното ведомство. „Ръководството на Министерството на културата ще излезе с ясна и категорична позиция. Моята ясна позиция е, че сградите трябва да бъдат възстановени. Веднъж завинаги собствениците, когато взимат или стават собственици на паметници на културата, трябва да знаят, че заедно със собствеността носят и отговорности”, категоричен е Рашидов.

Министърът отбеляза още, че собственикът на паметници на културата е длъжен по закон да се грижи за имота си и да не го променя. „Някои хора смятат, че като изгори или се събори даден паметник, то това му дава основание да строи каквото си поиска на неговото място. Ще се научат като собственици да си ги възстановяват. Всичко, което е било съборено може да се възстанови. Аз категорично ще настоявам паментици на културата да не се рушат и да не променят вида си”, посочва Рашидов. По думите му все още не може категорично да се говори за умишлен палеж на тютюневите складове, намиращи се на ул. „Иван Вазов” в Пловдив.

 

От думите на министър Ращидов на собствениците на складовете ще бъде наложен максимален размер глоби в размер на 30 000 лева. Той е категоричен, че е невъзможно по случая да се предприемат други мерки, освен предвидените от закона. „След като за случая се изкажат експертите и следователите от МВР, тогава ще се установи дали става въпрос за умишлени действия. Ако това се докаже, тогава ще се поискат строги санкции за причинителите."