Ангелакова: Отнемаме концесията на плаж "Слънчев бряг Север"

Туризъм

22-08-2016, 12:44

Снимка:

Община Царево

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

От Слънчев бряг до Ахелой - защитена зона

300 000 лева санкция може да получи концесионерът на ивицата

Министерството на туризма ще отнеме концесията на плажа "Слънчев бряг Север", съобщи министър Николина Ангелкова по време на проверката си в комплекса. Причина са множеството нарушения, които са регистрирани там. 300 000 лева санкция може да получи концесионерът на ивицата. Той не е отстранил нарушенията, установени при първоначалната проверка. Министър Ангелкова тогава провери 40 плажа и най-големите нарушения бяха на "Слънчев бряг Север" и "Несебър Юг". Там беше констатирано превишаване на позволената площ за поставяне на търговски обекти и беше нарушена равнопоставеността между платена и безплатна зона. 
Още преди една година концесионерът на "Слънчев бряг Север" беше заплашен с отнемане на концесията. Сред нарушенията бяха ограничаване на свободния достъп, незаконно строителство и изграждане на трайни постройки.
В началото на сезона концесионерът на плажа Владимир Кисьов обеща да се намали цената на шезлонг и чадър. "Ако се намери някакъв икономически вариант държавата да намали концесията тази година, ние сме готови веднага да намалим драстично основната туристическа услуга за чадър и шезлонг”, заяви концесионерът.
Концесионер на "Слънчев бряг Север" от 2002 г. е регистрираната в Пловдив "Сънинвест" с много на брой и интересни съдружници. Повечето са собственици на хотели и заведения в Слънчев бряг и в други Черноморски курорти – например Сава Чоролеев, мажоритарен собственик на захарния завод "Победа" в Бургас, който има казино в Слънчев бряг и терени зад плажа "Корал", където планираше ваканционно селище. Дялове имат фирми на бизнесмените и хотелиери Ветко Абаджиев и Румен Чандъров, както и "Елеонора транс" - компания с участието на бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров.