МРРБ стартира изработването на проект на ОУП на община Бяла

Със заповед на министъра на МРРБ стартира изработването на проект на Общ устройствен план (ОУП) на Община Бяла и Екологична оценка към него

Със заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството стартира изработването на проект на Общ устройствен план (ОУП) на Община Бяла и Екологична оценка към него, съобщават от пресцентъра на МРРБ. С нея се одобрява Заданието за проектиране на ОУП на община Бяла, който трябва да бъде разработен при спазване на всички разпоредби на екологичното законодателство.

Изработването на Общ устройствен план се налага заради настъпилите през 2008 г. промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) в посока опазване на морските плажове и пясъчните дюни и ограничаване на допустимото застрояване в зона „А“ и зона „Б“. Необходимостта от него определя също значителната степен на урбанизация, предвидена с актуализацията на териториалноустройствения план на Община Бяла, която е направена без съобразяване с екологичните разпоредби.

Новият ОУП ще отговори на необходимостта от опазване на териториите с особена териториалноустройствена защита, в съответствие с изискванията на ЗУЧК, Закона за устройство на територията, Закона за опазване на околната среда, Закона за биологичното разнообразие и Закона за защитените територии.

В периода 1996 – 1997 г. за всички крайбрежни общини, в т. ч. и за Община Бяла, по възлагане от Министерството на регионалното развитие и благоустройството са изготвени териториално устройствени планове (ТУП), обхващащи територията в административните граници на съответната община. През 2004 г. е разработен и приет от Общинския съвет проект за актуализация на действащия ТУП на община Бяла. Актуализацията е приета без задължителните процедури по реда на Закона за опазване на околната среда, Закона за биологичното разнообразие и Закона за защитените територии.

С решение на Общинския съвет от февруари 2014 г. община Бяла дава съгласие за изработване на нов проект за ОУП и одобрява изготвеното за целта задание. Същото е съгласувано от МОСВ и Министерство на културата, съгласно изискванията на ЗУТ.

Заповедта е публикувана на интернет страницата на МРРБ.