"Газпром" разформирова подразделението си, отговорно за "Южен поток"

Руският енергиен конгломерат "Газпром" е разформировал входящото в структурата му поделение 337, по-рано нарично Департамент по управление на проекти, което отговаря за изграждането на замразения енергиен проект "Южен поток", съобщава "Интерфакс".

Подразделението, намиращо се в непосредствено подчинение на председателя на борда на енергийната компания, е създадено през 2009 г. Главната му дейност бе свързана със задачите, свързани с реализацията на "Южен поток" на територията на Русия и Европа, както и строителството на тръбата в района на Черно море.

Фунциите на подразделението бяха поставяни под въпрос още от момента на създаването му. Причина за това е фактът, че задачите, с които е трябвало да се занимава то, вече са били прерогатив на другите подразделения на компанията като външноикономическото, транспортното, инвестиционното и др.

За времето, през което съществува, подразделение 337 редовно публикува отчет на различните етапи на реализация на проекта - преговорите и подписаните договори, работа по строителните дейности, създаването на съвместни предприятия в европейските страни, през които минава тръбат и т.н.