Тежко остава състоянието на популярният тв водещ Димитър Цонев

Все още лекарите във ВМА София са на етап борба за живот, каза ген. майор проф. Николай Петров, началникът на ВМА

Митко Цонев, който вече осми ден е във ВМА след прекаран хеморагичен инсулт, продължава да бъде в тежко състояние. Това заяви в сутрешния блок на БНТ  началникът на ВМА ген. майор проф. Николай Петров.    


"Състоянието му продължава да бъде доста тежко. Проблемите са в две посоки. Едната, свързана с централната нервна система и локалната увреда от хеморагичния инсулт, а другата е в посока белите дробове, защото той разви много тежки белодробни усложнения, които като че ли в последните часове изземват инициативата. Държа да подчертая, че ние информации към медии никакви не сме давали. Оставихме това в ръцете на неговото семейство и единственото вярно нещо, което казвам, е сега пред вас. Той продължава да бъде в тежко състояние, много от органите и системите се поддържат изкуствено - дишане, сърдечно-съдова система, метаболизъм, водно електролитен баланс. Тоест - още сме в етап по борба за живот. Ако постигнем успех, тогава влизаме в етап по борба за качество на живот", каза проф. Николай Петров

Той увери още, че ВМА разполага с най-модерни методи за лечение на подобен вид инсулти, като болницата има уникален, по думите му специалист - д-р Лилов, който преди години спаси родилка във Варна с мозъчна аневризма.