Джазът на „Аполония“ с гостуващи европейски звезди

Общество

22-08-2016, 23:19

Снимка:

apollonia.bg

Автор:

Екатерина Джутева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Над 70 арт събития в 32-то издание на "Аполония"

Созопол има нов център за изкуства и занаяти

Сцена ОББ представя и най-доброто от българските джаз проекти за 2016

Тазгодишната джаз програмата на „Аполония“ включва европейски звезди от Румъния и Франция. Емблематичните джаз вечери в рамките на Празниците на изкуствата ще се проведат между 3 и 10 септември.

Още на втория ден (4 септември) Сцена ОББ ще посрещне Тиери Мейяр Джаз Трио – проект в иновативен музикален жанр, в който Мейяр внася влиянието на своя опит, изграждайки хармонична смес от класика, джаз и world music. Освен Тиери Мейяр на пианото, ще чуем Доминик ди Пиаца – контрабас, и Йоан Шмид – ударни. 
На 8 септември гостува Теодора Енаке – носителка на наградата за най-голям принос в джаза на Румъния. Заедно с Теодосий Спасов Трио тя ще ни пренесе в света на „Заклинанията“ – основан на смесването на народна музика с елементи от джаз и класикa. 
Сред българските джаз изпълнители ще видим Антони Дончев, Хилда Казасян и The Teachers (Цветан Недялков, Кристиан Желев, Веселин Койчев и Христо Минчев). Милен Киров Джаз Трио ще ни представи музиката на новото поколение музиканти, съчетавайки българските си корени с европейското и американското си образование. Милен изгражда успешна и динамична кариера на изпълнител, композитор и преподавател, работейки в различни форми и жанрове. С него на Сцена ОББ ще са Александър Леков– бас, и Стоян Янкулов-Стунджи – ударни. 
На 9 септември перлата на българския джаз Камелия Тодорова ще представи проекта си Midnight Sun, заедно с Живко Петров. Четири дами ще пеят джаз на финалната вечер на Фестивала – Белослава, Мирослава Кацарова, Хилда Казасян и Андрония Попова – Рони. 
За поредна година генералният спонсор на „Аполония“ – Обединена българска банка – ще връчи и своя специален приз на изтъкнат и заслужил български творец. Той се избира от феновете на официалната Фейсбук страница на банката. Наградата тази година отива при Поли Генова. 

Повече информация за програмата на Фестивала може да намерите на: http://www.apollonia.bg/ 
Златен билет за Фестивала може да закупите оттук: http://www.eventim.bg/bg/bileti/apollonia-2016-sozopol-1/events.html 

Празниците на изкуствата „Аполония“ са най-големият, дългогодишен и мащабен арт фестивал в България. Негов организатор е Фондация Аполония, създадена през 1991 г. Първото издание на Фестивала се провежда през 1984 г. Всяка година в рамките на 10 дни сцените на „Аполония“ в Созопол привличат стотици артисти и хиляди любители на изкуството от България и света. Фестивалът има за цел да съхрани традицията и да подкрепи новите идеи, експериментални и нестандартни решения в областта на всички изкуства.