Близо 140 наркотрафиканти са убити във Филипините за едно денонощие

Най-малко 137 човека, заподозрени за трафик и разпространение на наркотици, са убити за едно денонощие във Филипините, съобщава китайската информационна агенция Синхуа, цитирана от ТАСС.

По данни, предоставени от филипинската полиция, от 1 юли - началото  на своеобразната война на правителството против наркомафията в страната, са убити 1916 души. В операции на полицията са ликвидирани 750 заподозрени, а останалите са жертва на вътрешни конфликти между наркогрупировките.

Началникът на филипинската полиция Роналдо де ла Роса съобщава за близо 300 полицейски служители, които са заподозрени във връзки с наркомафията, като срещу тях се води следствие. Някои от тях се занимават с продажба на конфискуваните от полицията наркотици, а други оказват съдействие на престъпните кланове, занимаващи се с производство и разспространение на забранените вещества.

Филипинското правителство, начело на което е новият президент на страната Родриго Дуерте, обяви на 1 юли кампания против трафика и разспространението на наркотиците в островната държава. Целта на кампанията, която е планирано да продължи около половин година, е да се намали значително активността на наркокартелите в страната.