Без Веселин Плачков в Плевенския театър. Защо?

"Исках много да остана в Плевен, но не съм желан", сподели актьорът

Какво се случва в Плевенския театър? И вярно ли е, че Веселин Плачков вече не е част от него? Доста хора ни писаха през последните дни, задавайки тези въпроси. На първия може да отговорят само отговорните за театъра фактори, а на втория... Да, Веселин Плачков вече не е част от Плевенския театър.

"Бях принуден да напусна. Исках много да остана в Плевен, но не съм желан", написа преди дни на своя фейсбук профил обичаният плевенски актьор. Изречение, което казва много и предизвика сериозна дискусия в социалната мрежа.

Припомняме, че през март Драматично-куклен театър "Иван Радоев" се сдоби с нов директор в лицето на Васил Василев. Последваха месеци в трепетна подготовка за новия сезон, през което време всъщност се е състояла и "лека" чистка на технически персонал. Получихме информация, че в театъра вече не е и актьора Цветомир Нечев. Но да кажем, че това са "вътрешнозаводски отношения" и ние не можем да държим сметка на никого. Няма как да коментираме и неща относно програми и представления, просто защото не сме компетентни по темата.

Имаме право обаче да попитаме защо Веско Плачков не е вече там? Почувствал ли се е обиден от нещо и имало ли е опити да бъде унижаван, за се принуди на тази стъпка? Какви обстоятелства са го принудили да напусне? И кой е този театър, който ще се лиши от своя "център нападател", при положение, че той хилядократно е завявал желанието си да работи там?

Веселин Плачков е един от хората, които през последните години направиха повече за популяризирането на Плевен в национален мащаб (а и в световен) от всеки един местен политик и чиновник. Актьорът умело изигра Васил Левски в едноименния филм и стана всенароден любимец. Филмът обиколи и редица чуждестранни дестинации. Във всяко едно свое телевизионно интервю, интервю за печатна или електронна медия, Плачков не пропускаше да засвидетелства любовта си към Плевен и Плевенския театър. В началото на годината разкри, че дори е получавал предложение за работа на щат в софийски театър, но отказал. "Отказах, защото трябва да се съобразявам с други неща. Харесвам си Плевенския театър - няма да го оставя, няма да си оставя и града. Искам да си живея в Плевен. Така ще бъде, докато намирам смисъл, че има възможност нещо да се направи", каза Плачков през януари по bTV. И още много пъти преди това.

Meсеци по-късно го изгониха от театъра, изгониха го и от града. И изглежда, че никой "по-високите етажи" в Плевен не се е наел да вземе отношение по въпроса, да го защити и да направи всичко по силите си, за да го задържим.

Можем да кажем много неща за "виновниците", но няма нужда да им правим реклама. Голямата болка в случая е, че Плевен се лишава от поредното име, което е допринесло наистина с нещо за града. Човек, който дава цялото си сърце за Плевен. Не са един и двама спортистите, а и плевенчаните от други сфери, които през последните години просто са били принуждавани от обстоятелствата или от определени хора да са вече "навън". Oт което Плевен само губи.

Много скоро по кината ще тръгне новият български филм с участието на Веселин Плачков - "Роза Дамасцена". Ние отново ще го гледаме и ще му се радваме. Защото Веско е истински плевенчанин, доказал го е. А и истинските плевенчани са горди с него. Той вече е направил достатъчно, за да бъде запомнен и е оставил нещо значимо след себе си.

А хората, които се озовават на грешното място по незнайно какъв начин... Тях никой няма да ги помни. Никога. Историята го е показала.