Фандъкова: Подкрепям промени които са за опазване на културните ценности

По думите ѝ, не е допустимо частни имоти – паметници на културата, да бъдат ремонтирани с публични средства

Тежки санкции срещу посегателството върху културни ценности и законови промени – това ще подкрепи столичният кмет Йорданка Фандъкова, по информация на БНР.

По думите ѝ, не е допустимо частни имоти – паметници на културата, да бъдат ремонтирани с публични средства. Фандъкова е налагала и максимални глоби на собственици, които се отнасят безхаберно към имотите им, с културна стойност.

Разпоредила съм работа на постоянни комисии, както в районите, в които има културни ценности, така също и в дирекция "Контрол на строителството" и моето разпореждане е непрекъснато да се издават и да се глобяват собственици, които не се грижат за имотите си. Глобите са изключително високи. Аз съм налагала вече няколко пъти максималната глоба от 120 хиляди лева – за Захарна фабрика, за къщата на Яворов. Следим всички тези важни, ценни постройки, сгради, къщи. Напълно подкрепям да се направят такива промени в законодателството, които да позволят максимално да се запазят културните ценности. Тогава, когато собствениците не се грижат за тях, трябва да има наистина механизъм, по който те да бъдат санкционирани като собственици.