ИДИЛ използва химическо в Ирак

Бойци на терористичната групитовка "Ислямска държава" са използвали газообразен хлор срещу настъпващите части на иракската армия в околностите на град Ел-Киара, намиращ се на юг от Мосул. Информацията за използването на забранено от международната общост химическо оръжие бе изнесена от кюрдския Патриотически съюз.

"Бойците на терористичната организация обстрелваха с газообразен хлор щаба на иракските сили в Ел-Киара", се казва конкретно в съобщението, цитиращо думите на командира на военното подразделение на кюрдската организация Амин Шехани.

Все още не е оповестен официално броят на загиналите иракски военни.

Това не е първият път, в който "Ислямска държава" използва химическо оръжие на хлорна основа. Смята се, че ИДИЛ разполага със собствена лаборатория за хлор, в която се произвеждат редица химически оръжия. Самата лаборатория се намира в бившите научни такива в сградата на университета в Мосул.

Северният иракски град Мосул е вторият по големина град в Ирак. От лятото на 2014 г. той се намира под контрола на ИДИЛ, като дълго време иракската армия, шиитски и кюрдски отряди водят операция по освобождението му.