Николина Ангелакова посети Беглик Таш

Туризъм

24-08-2016, 09:23

Снимка:

Община Приморско

Автор:

Екатерина Джутева

Всичко от Автора

Министърът на туризма гостува на последната възстановка на древни ритуали за сезона

Министърът на туризма Николина Ангелкова и кметът на община Приморско Димитър Германов бяха гости на последната възстановка на местността Беглик Таш за този летен сезон.

Самодейци, преоблечени като жреци, самодиви и божества прeсъздадоха бракосъчетанието между богинята майка и Бога слънце, което във времената на предците ни се е извършвало вечер, преди лятното равноденствие.  Ритуалите бяха осъществявани със смяталите се за свещени течности в древността. Тогава виното е представлявало земята, зехтина – огъня, млякото- въздуха, а водата си е била вода. Легендата разказва и за местното племе, което  е живеело в селището Ранули, до Лъвската глава. Малко хора обаче можели да присъстват на тези ритуали – те са били само за богоизбрани.

„Благодарение на последователните усилия на общината, обектът е сред най-добрите примери за устойчиво развитие в региона“, подчерта министър Ангелкова. За миналата година той е посрещнал около 60 хил. туристи. Тази година резултатите са още по-добри, като само до месец август посетителите надхвърлят тази цифра.  Mестната власт представя и допълнителни атракции за туристите – демонстрация на древни тракийски обреди и предания. Обектът бе включен и в информационната кампания на Министерството на туризма за насърчаване на вътрешния туризъм и бе определен като един от 50-те малко познати национални туристически обекти.