Турция стана първата държава, изпратила сухопътни войски в Сирия

Турски специални части са навлвезли на терторията на Сирия, съобщава в. Milliyet. Целта на войсковите подразделения е да проведат операция против ИДИЛ, които преди няколко дена убиха 54 турски граждани при кървав атентат в южната част на Турция.

По този начин Турция става първата държава, била тя от НАТО или не, която да изпраща сухопътни войски срещу терористичната групировка ИДИЛ. Ислямистите търпят тежки загуби в резултат на намесата на Русия и държавите от западната коалиция, които обаче оказват само въздушна подкрепа на воюващите срещу ДАЕШ правителствени или опозиционни отряди.

По данни на Milliyet, въпреки че турските специални части са пресекли границата, но все още не са се включили в активните бойни действия, като засега задачата им е да осиурят коридор за навлизането на още хора и техника. Към момента Турция оказва въздушна подкрепа на сирийската опозиция в брбата и за контрол на северния сирийски регион Джараблус.

Междувременно турската артилерия е нанесла удари на Силите за демократична Сирия, също борещи се срещу ИДИЛ, но съставени предимно от кюрди, заради което са считани от Анкара за терористична групировка.

"Турската армия обстрелва отбранителните ни съоръжения в района на река Саджур на север от град Манбидж. Най-близките позиции на ИДИЛ се намират на около 20 км. Те обстрелват само нас, и то безспирно", съобщава източник от кюрдските формирования.

Според ръководството на турската армия, артилерийският огън е насочен и към кюрдите, и към "Ислямска държава", които са разположени в град Джараблус, нмиращ се на около 30 км. от Манбидж.