Данъчни превъзпитават фирмите по морето

Органите по приходите проверяват за двойно счетоводство и умишлено укриване на обороти

Екипи на НАП Бургас извършиха внезапни проверки и копираха информацията от софтуерите на 59 търговски обекта – ресторанти, барове, магазини за хранителни стоки и складове за търговия на едро и дребно. Органите по приходите проверяват за двойно счетоводство и умишлено укриване на обороти с цел значително намаляване размера на дължимите данъци и осигуровки.

По цялото Южно Черноморие продължава засиленият контрол на НАП Бургас по спазване на данъчно-осигурителното законодателство по време на активния летен сезон. За първите 20 дни на месец август са извършени над 1200 проверки, при които са съставени близо 300 акта. Най-честите нарушения са за неиздаване на фискален бон и разлика в касовата наличност. 

 „Контролните действия освен дисциплиниращ ефект, показват и стремеж от страна на бизнеса в посока спазване на данъчните правила и закони. Наблюдаваме как много от фирмите промениха поведението си в посока коректност към фиска, а това е и една от основните цели на лятната кампания на приходната агенция. Основания за притеснения и то сериозни, трябва да имат обаче всички, които умишлено укриват данъци и осигуровки и те ще усетят цялата строгост на закона”, коментира контролните действия, териториалният директор на НАП Бургас Татяна Кънчева.

Сред резултатите от лятната кампания на НАП са още и значителен ръст на оборотите и на фактурирането на едро към туроператори и търговски обекти, извършващи дейност по Черноморието.