Фандъкова откри фотоизложба "София - Европейска столица на спорта"

Мотото на изложбата е „Емоцията е повече от победата"

Третата поредна изложба „София Фото Спорт“ бе официално открита днес по обед с кратка церемония до НДК, съобщават от пресотдела на Българския олимпийски комитет. Изложените на Моста на влюбените 60 пана събраха десетки известни състезатели и треньори, участници на Олимпиадата в Рио, спортни легенди, общински съветници и членове на управата на Фондация „София – Европейска столица на спорта, депутати, журналисти и фотографи.

Този път, в третото издание от поредицата, организаторите от София – Европейска столица на спорта и Столична Община представят част от най-колоритните и запомнящи се фотоси на фотографите от Агенция LAP.BG и Десислава Кулелиева от в. 24 часа. Изложените пана обединяват избора на авторите да предизвикат чрез изкуството желание у човека да се чувства по-силен, по-уверен и по-здрав. Към творбите се добавени и 20-те пана от предишната изложба на агенция Старт Фото.

Сред присъстващите бяха и току-що завърналите се от Олимпийските игри в Рио наши спортисти – фехтовачът Панчо Пасков, предизвикалт фурор с отстраняването на световния шампион Якименко(Рус) и боксьорът Симеон Чамов, записал една победа и една загуба на осминафиналите. Тук бе и легендата в леката атлетика Йорданка Благоева, която също бе обект на много интервюта, селфита и снимки.

Изложбата бе открита от кмета на столицата Йорданка Фандъкова, която благодари на авторите и организаторите и им пожела успех. „Поздравявам всички наши спортисти, които се представиха достойно на Олимпиадата в Рио, благодаря на златните момичета, на Мирела Демирева и на Елица Янкова, на всички, които през последните няколко седмици на накараха да се чувстваме горди като българи. Надявам се, че техните успехи ще заразят много наши сънародници по спорта и вярвам, че изложените тук прекрасни фотографии ще са интересни на столичани и ще бъдат повод още наши съграждани да се ориентират към по-активен начин на живот.“

След това Йорданка Фандъкова припомни инвестиционните проекти на Столична община в областта на спорта и изтъкна предстоящите в близко време големи прояви по инициатива София – Европейска столица на спорта.

Сред тях са насроченото за тази събота „Витоша Рън“ – бегови пробег от НДК до Черни връх, коло и лекоатлетически пробег „Софийски манастири" на 18 септември, Екстрийм Фест от 23 до 25 септември в Княжеската градина и Софийският маратон на 9 октомври, валиден тази година за Балканско първенство.

От името на авторите благодарности към София2018 и Столична община отправиха Десислава Кулелиева от в. 24 часа и Илиян Телкеджиев от агенция LAP.BG.

„Радвам се, че ми бе предоставена подобна възможност да презентирам отново своето творчество. Това са мои фотоси от столицата, правени през последните 24 години. Надявам се по този начин да запалим младите хора по спорта,“ каза Кулелиева.

„За нас е огромна чест творбите ни да са показани тук, на това емблематично за столицата място. От името на нашия колектив, на фотографите на Агенция LAP.BG, изразявам огромна благодарност към организаторите и се надявам тази инициатива да се превърне в добра традиция,“ заяви Илиян Телкеджиев.

След това официалните гости и присъстващите разгледаха паната, които ще са изложени до 31 август по Моста на влюбените пред НДК.