До края на годината всички асансьори с мобилна връзка с техниците

От бранша предлагат затягане на контрола

Нови задължения ще имат собствениците на сгради с асансьор.  Проектозакон предвижда всеки вход да избере отговорник за изправността на съоръжението. Ако това не се случи, държавата ще може да ги спира, , предаде БНТ. До края на годината всички асансьори трябва да имат мобилна връзка с техниците, които отговарят за тях.

От първи юли всички асансьори вече трябва да имат аварийно осветление в кабината и осветление в шахтата. Управителят на фирма поддържаща асансьори Борис Багарев, споделя, че от 200 съоръжения, които поддържа, само 6 са спрени от движение заради отказ на живеещите в блока да платят услугата, която е около 20 лв. на апартамент.

До края на годината в кабината трябва да се монтира и аварийно алармено устройство за връзка с техниците. То ще работи със сим карта, чийто абонамент излиза около 3 лв. Въпреки че част от изискванията са в сила още от юли, не е ясно колко от фирмите реално са ги изпълнили. “Там ще има може би три номера, ако някой от номерата не вдигне, то автоматично избира следващия, следващия, докато някой отговори”, обясни Багарев.

От бранша предлагат затягане на контрола – за всяка неизправност да се държи отговорен представител на входа на блока. При нередности отговорникът ще уведомява сервизната фирма. При повреда той трябва да поръча ремонт до 30 дни.