Казанлък отново домакин на празници за траките

От 26 до 28 август

В продължение на 3 дни Казанлък става столица на тракийската култура, в 11 -то издание на празниците в Долината на траките. Тематични арт работилници, изложби , мултимедиен фестивал, тематичен поход,боди арт и научни форуми включва тазгодишната програма на празниците. С огромен интерес се очаква поредната международна конференция, посветена на тракологията и научните изследвания в тази област. за участие в престижния форум тази година се очакват 24 учени- историци, археолози, траколози, реставратори, общественици.
Откриването на форума е утре- петък и на него се очаква да присъстват: проф. Николай Овчаров, проф. Иван Маразов, проф. Валерия Фол, доц. Георги Нехризов, доц. д-р Камен Димитров, д-р Даниела Стоянова, гл. ас. Петър Калчев, Веселин Игнатов, както и италианския специалист д-р Консуело Манета.

Темата на тазгодишната международна научна траколожка конференция е: „Проблеми и изследвания на тракийската култура" .Домакин на проявата е ИМ "Искра".
Утре вечер на тържествена церемония за официалното откриване на празниците ще бъде обявено името и на тазгодишния носител на наградата за принос в тракологията, учредена от Общинския съвет на Казанлък, на името на проф. Александър Фол.
В рамките на тазгодишните празници в долината на траките ще се проведе и второто издание на джаз фестивала в Долината на траките. Музикалният форум също е с международно участие.

В рамките на проявите от неговата програма свои творби ще покаже българският Франк Синатра - джаз певецът Васил Петров, който заедно с Огнемир Киров в първия от трите фестивални дни откриват съвместна изложба.

 Племенникът на големия белгийски китарист от началото на века Джанго Райнхард- Луло Райнхард също пристига в Казанлък, за участие във второто издание на Джаз фестивала в града, специално от Дюселдорф с неговата група от още трима музиканти.

Самият Луло Райнхард ще изтегли името на късметлията, който ще получи уникална китара , произведена от казанлъшката фабрика "Кремона", с негов автограф.

Дните, в които Казанлък ще е джаз сцена са 26,27 и 28 август.