Търсим общо решение с Германия за справяне с бежанската криза

Наложително е България и Германия да намерят общо решение на мигрантската криза. До тази позиция са стигнали българският и германският вътрешни министри Румяна Бъчварова и Томас де Мезиер по време двустранен разговор, проведен в рамките на визитата на началника на вътрешното ни ведомство в Берлин.

Бъчварова и Мезиер са обсъдили средата за сигурност на Балканите, миграционната криза, възможната подкрепа за България от страна на ЕС и Германия за охрана на българските граници, както наложителността от намиране на координиранo общоевропейско решение за справяне с кризата, събщават от пресслужбата на МВР. По време на срещата им в Берлин вътрешният ни министър е представил актуалните мерки, предприети от българските власти по охрана на границата и противодействие на нелегалната миграция, подчертавайки, че страната ни влага огромен ресурс  за гранична сигурност, за да управлява ефективно външните за ЕС граници и миграционните процеси.

От думите на Бъчварова става ясно, че България е поискала допълнителна подкрепа от агенция Фронтекс в отговор на необходимостта от координиран отговор на миграционния поток по външните граници на ЕС.

 Вътрешните министри на България и Германия са обсъдили и създаващия се към МВР център за противодействие на нелегалната миграция и каналджийството. В тази връзка, в рамките на визитата си в Германия, българският вътрешен министър предстои да се запознае с работата на Стратегическия и аналитичен център за противодействие на нелегалната миграция към Федералната полиция на Германия.

След срещата си с де Меизер Бъчварова е провела и работна среща с Франк Хенкел, вътрешният министър на федералната провинция Берлин.

България, като  държава-членка на първа линия, не трябва да бъде оставена сама да се справя с посрещането на миграционния натиск, категоричен е Хенкел.  Според него Фронтекс има важна роля в контекста на европейската солидарност и е важно агенцията на ЕС да подкрепя достатъчно България при гарантирането на сигурността на границите. Министър Бъчварова и Франк Хенкел са разговаряли и за предстоящото българско Председателство на ЕС. Германия ще подпомогне МВР в подготовката за председателството, което предстои в началото на 2018г. Ще бъдат осигурени стажове и обучения за служители на МВР, и ще се провеждат редовни срещи между екипите на двете страни по работни досиета, за да може България да почерпи от опита на Германия.

В рамките на работното си посещение българският вътрешен министър предстои да се срещне с председателя на комисията по вътрешни  работи в Бундестага  на ФР Германия Ансгар Хевелинг и да се запознае с работата на Стратегическия и аналитичен център за противодействие на нелегалната миграция към Федералната полиция на Германия.