Процедурата по импийчмънт на Русеф влиза в последния си етап

Процедурата по импийчмънт на временно отстранения от поста си бразилски президент Дилма Русеф навлиза в последния си етап днес. Федералният сенат (горната камара на парламента) на Бразилия ще заседава днес в 09:00 ч. местно време (15:00 ч. българско такова), като предстои да резгледа окончателно казуса и да вземе окончателно решение.

Ако импийчмънтът бъде одобрен, държавен глава до края на 2018 г. ще стане вицепрезидентът на Русеф - Мишел Темер, който и в момента е начело на Бразилия, замествайки времнно отстранения от длъжността си държавен глава.

Според бразилското законодателство процедурата по импийчмънт протича по модел на своебразен съдебен процес. Пред сенаторите, които трябва да вземат окончателното решение, се изправят не само представители на защитата и обвинението, но и свидетели от двете страни. Именно техните показания ще открият финалния стадий на процеса, като предстои свидетелите да бъдат изслушани от сенаторите в рамките на днешния и утрешния дни. Общо свидетелите с осем - двама от обвинението и шест от защитата.

Що се отнася до президента Русеф, тя е категорична, че ще използва всеки възможен правен инструмент в своята защита. "Нямам ни най-малко намерения да подавам оставка. Няма да им направя подобен подарък (на политическите си противници - бел.ред.), заяви наскоро Русеф в интервю за бразилски телевизионен канал.

Финалната реч на Русев, която е аналог на последните думи на подсъдимия в съдебната практика, е насрочена за 29 август. След изявлението ѝ сенаторите имат право да ѝ задават въпроси, като се очаква тази час на процеса да продължи няколко часа.