Жените-полицаи в Шотландия ще могат да носят хиджаб

Жените-мюсюлманки, служещи в шотландската полиция, вече ще могат да ходят забрадени, след като от вътрешното министерство на страната, част от Велокобритания, позволиха към полицейската униформа да бъде носен хиджаб, предава BBC. Този акт е част от усилията на шотландската полиция да привлече повече жени от мюсюлмански произход в редиците си.

Полицаите винаги са имали право да носят религиозни атрибути на главата си, като конкретният законов акт само узаконява кокретно носенето на хиджаб.

Според Фил Гормли, главен инспектор в шотландската полиция, служителите на реда трябва да бъдат представителна извадка от населението, на което служат. "Надявам се, че тази добавка към униформата ще допринесе в разнообразяването на профила на служителите ни и ще допринесе за тяхната работа", заявява Гормли.

Новината бе посрещната с одобрение от Асоциацията на шотландските полицаи-мюсюлмани.

Към момента едва шест жени мюсюлманки работят в редиците на шотландската полиция, но никоя от тях не носи хиджаб нито по време на работа, нито в личния си живот. Молби за работа в шотландската полиция, наброяваща 17 242 служители, са подали 127 души от африкански, азиатски и друг малцинствен произход, което прави 2.6% от всички, кандидатствали за работа в органите на реда.

Целта на полицията е процентът на служителите ѝ с малцинствен произход да стане 4% от общия щат. За да стане това, на работа трябва да бъдат назначени още 650 представители на етническите малцинства.