Добричлията Ивелин Митаков твори с пирограф (видео)

30 години пресъздава образи

Ивелин Митаков е единственият човек в България, който може да борави на високо ниво с пирограф. ( Пирографът е уред, при който чрез нагрята жичка могат да се създават образи и картини).
Всичко тръгва от студентските му години през 1984 г, разказва майсторът. Той е завършил Предучилищна  педагогика в Благоевград и дори е единственият българин, директор на Детска градина от времето преди демокрацията. Та още преди да започне да се обучава за детски учител, в часовете по трудово в училище, имал възможност да докосне пирограф. Първата картина, която сътворил нарекъл „Поклонници на Хелиос”, а всъщност картината изобразявала голо женско тяло. След нея се заредили още доста творби, даже се явил на конкурси, спечелил първо място, изложили картините в Младежкия дом на Благоевград и …от там ги откраднали. Това е била причината 10 години да не твори.
Пирографията е трудоемко занятие и въпреки че е различно, за всяка картина са нужни не по-малко от 3 месеца. При тази техника не се бърза, защото всяка грешка е фатална и корекция не е възможна. Целият процес започва от една подложка, която се изработва от най-светлата дървесина и се обработва специално. Въпреки, че произведенията на Ивелин Митаков са уникални, той не е имал възможност да ги изложи в Добрич защото му отказали. Преди 2-3 години майсторът  предложил на Художествената галерия своите творби и то по настояване на приятели, но от там не успели да се произнесат относно качеството им  и дали става дума за картини или за занаят, пък и графикът на галерията бил запълнен. Това обидило авторът. Прочетох и в очите им, и в думите им безразличие, казва Ивелин Митаков. Той признава, че от дълго време се опитва да научи дали това, което твори има някаква стойност, но едно подобно отношение обезкуражава. Друг е въпросът, че в чужбина го ценят и го  признават. Друго е жалко, че няма кой да наследи таланта му, поне на този етап. Децата му са пробвали, но не се получава. Дърворезбарят Койчо Койчев е опитал да съдейства за приемане на Ивелин Митаков в Задругата на майсторите и да му бъде дадено ателие в АЕМО „Старият Добрич”, но засега резултат няма. Около 30 са изработените до момента  картини, но напоследък Митаков не работи, защото не знае какво да ги прави тези творения.
От понеделник 10 от картините на талантливия добруджанец са изложени в „Кралската изба” на Двореца в Балчик и ежедневно ги виждат стотици хора, повечето от тях не са българи. На въпрос дали ще бъде утеха за него, ако го признаят след време, отговорът е: Ако го видя отгоре – да.

 

Репортаж на Дана Михайлова и Стефан Калев
ИА Добуджа