Съдят бивша учителка, оставила мъжа си да умре от глад

Веселина Гинева захвърлила трупа на бившия си съпруг и продължила да прибира пенсията му

59-годишната Веселина Гинева, която бе обвинена за умишленото убийство на бившия си съпруг, остава в ареста. Това постанови Окръжен съд Бургас. Гинева беше задържана в началото на тази седмица, след като година по-рано изхвърли трупа на бившия си съпруг – Димитър Миразчиев, в Парк „Езеро".

Останките от тялото на Миразчиев бяха открити през февруари 2015 г. в храсти в Морската градина на Бургас, в близост до жп линия до Колежа по туризъм. Тогава, след сигнал на чистачи, криминалистите намериха кости и човешки останки.

Случаят се разплита буквално преди дни, когато разследващите полицаи установиха самоличността на мъжа. Става ясно и че Гинева е получавала месеци наред пенсията на мъжа си, който отдавна не е бил жив. Мъжът е бил със заболяване. Предполага се, че е издъхнал от липса на достатъчно вода и храна.

Миразчиев е бил технолог в една от най-важните инсталации на Нефтохим - „Вторична преработка на горивата“. Заемал е длъжността "заместник директор" на производството близо 15 години.

Бургазлийката пък има висше образование и една дъщеря от брака си със загиналия Димитър. Запознала се с него, докато е работила в лабораторията на нефтозавода, но впоследствие се преквалифицирала в учител и активно упражнявала професията почти 30 години. 

„Мисълта да убия бившия си съпруг, никога не ми е минавала през ума. Взех го, за да оздравее и да живее. Той почина на 1 август. До 12.00 часа на същия ден дишаше трудно. Очаквах да се оправи, защото ядеше нормално. Човек, който се храни добре, не се предполага, че ще умре. Вероятно е получил инсулт", каза Гинева през сълзи в съдебната зала.

На заседанието обаче стана ясно, че Димитър Миразчиев е бил в тежко здравословно състояние и бившата му жена е трябвало да се грижи за него. За продължителен период от време тя го е оставяла без необходимата лекарска помощ, включително и без храна.

На гърба си е имал огромна рана. Миразчиев е починал в нечовешки мъки, за което потвърждава и самата Веселина, която го чувала как диша тежко и с хрипове часове наред на 1 август, докато издъхне. Приживе се опитвал да сигнализира на съседите, като подал на един от тях бележка, в която молел за помощ и пишел, че умира.

Установено е, че учителката е ощетила държавния бюджет с 21 830 лева , продължавайки да взема пенсията на мъртвия екссъпруг.

Бургаският окръжен съд й наложи постоянна мярка задържане под стража.