Отново наказват собственика на тютюневия склад на Одрин 8

Новините

26-08-2016, 08:00

Снимка:

plovdivutre.bg

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Министерството на културата образува ново административнонаказателно производство срещу собственика на тютюневия склад на ул. „Одрин“№ 8 в Пловдив, който беше съборен незаконно през месец март тази година. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на културата.

Собственикът не е изпълнил заповедта на министъра на културата Вежди Рашидов да представи и внесе за съгласуване в двумесечен срок инвестиционен проект за възстановяване на сградата, която е недвижима културна ценност. 

Съгласно Закона за културното наследство /ЗКН/ и заповедта на министър Рашидов собственикът на тютюневия склад на ул. „Одрин“ № 8 е длъжен в срок от една година от датата на съгласуване на проектната документация да възстанови сградата - недвижима културна ценност, във вида преди нейното разрушаване - с оригиналните обемно-пространствени параметри и архитектурни и художествени характеристики.

Както е известно, тютюневият склад на ул.”Одрин” № 8 не само притежава статут на културна ценност, но и се намира в защитена територия и всички проектни намеси подлежат на съгласуване по реда на Закона за културното наследство /ЗКН/. 

Във връзка със запитвания на граждани за съдбата на стенописите на художника Вълчан Петров в едно от помещенията на полусъборения склад в Тютюневия град на ул.”Одрин” № 8 в Пловдив, Министерството на културата напомня, че произведенията на Вълчан Петров в полуразрушения склад, безспорно, са част от художествените характеристики на тази знакова за града сграда – паметник на културата, така че законът изисква собствениците да направят необходимото и за опазването и възстановяването на въпросните творби. Това тяхно задължение е фиксирано в Чл. 71 от Закона за културното наследство, който гласи, че при унищожаване на недвижима културна ценност собствениците са длъжни да я възстановят в същия вид - с оригиналните обемно-пространствени параметри и архитектурни и художествени характеристики.

Вълчан Петров има над 15 фрески, мозайки и керамики в различни градове в България и една в Пескара, Италия. Негови работи са собственост на колекциите на Национална галерия - София, Градската галерия в София и Градска галерия - Пловдив. 16 галерии на български градове притежават също негови произведения. Творби на Вълчан Петров са собственост на музеи и частни колекции в Мексико, Бразилия, Франция, Великобритания, Белгия, Холандия, Полша, Чехия, Сърбия, Унгария, Германия, Испания, Италия, Австрия, Швеция, Португалия, Русия, Литва, Канада, Турция, Малта, Гърция, Япония, Швейцария. Творецът има десетки самостоятелни изложби, той е носител и на редица престижни награди от конкурси за живопис и стенопис – както у нас, така и в чужбина.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен