Самарското знаме ще се развее отново над Шипка тази събота

В събота пред Паметника на Свободата ще почетем 143 годишнина от героичния подвиг и победа на опълчението ни

22-ма старозагорци ще участват във възстановките на Шипченската епопея, които за поредна година ще представят вълнуващо край Орлово гнездо и Паметника на Свободата патриотите от Национално дружество „Традиция“. Участниците в репрезентацията на героичните боеве на откритата сцена на върха ще бъдат около 230.
Възстановките на августовските боеве на връх Шипка са най-мащабните, които прави НД „Традиция“ при честванията на героични победи у нас. В тях се показва не само героизма на българските опълченци, но се демонстрира целия обхват на бойните действия – с полевите болници, с кавалерията.

В събота пред Паметника на Свободата ще почетем  143 годишнина от героичния подвиг и  победа на опълчението ни, което удържа ордите на Сюлейман паша да не преминат прохода Шипка докато пристигнат руските войски на ген. Радецки. Победа, за която Стара Загора и Казанлък платиха огромна цена - хиляди изклани, цял град опожарен.

Утре, Самарското знаме ще се издигне отново гордо на връх Шипка. Високо, на 20-метровия пилон ще се развее и Националното знаме на България, до Паметника на Свободата.  Очакват се десетки хиляди български патриоти и родолюбци от цялата страна да се присъединят към честванията.
Празненствата започват от 9:30 със състезание по изкачване на стъпалата. От 10 до 12 ч. НД „Традиция” организира в подножието на стъпалата Военно-полева кухня, в която ще бъде приготвен руски-войнишки бош, от който дошлите на тържествата ще могат да опитат. Същевременно на различни позиции около Паметника доброволците от „Традиция“ ще правят демонстрации до началото на възстановките. Строеви и стрелкови умения на българско опълченско отделение ще бъдат представени на Орлово гнездо.

Официалната част на Националното честване на Шипченската епопея започва в 13:00 ч. Веднага след нея започва героичната мащабна възстановка на боевете от лятото на 1877 година, в разгара на Руско-турската война. Шипченската епопея е преломният момент във войната – с  победата на Шипка България извоюва свободата си. И точно за това на този връх е издигнат най-българския паметник - Паметника на Свободата.

През последните няколко години интересът към честването на Шипченската епопея нараства значително и очакваните хора на върха в събота ще са хиляди.  Десетки хиляди се качиха на Шипка тази година и в студения 3 март. Но  същинският празник е  победата на Шипка през август – трите дни на Шипченската епопея, 21, 22 и 23 август.

Ако искате да благодарите на българските опълченци за свободата ни и да ги почетете на Шипка в събота, съветваме ви да се качите до върха с автомобил до 8-9 сутринта. Възможно е отново, както на 3 март тази година, полицията да започне отрано да спира автомобилите още долу на Прохода, в град Шипка и да се наложи да извървите 12-те километра до върха пеша с децата си. Сравнително добър за преминаване през лятото с автомобили е алтернативния път – от вр. Бузлуджа до вр. Шипка, но отново трябва да имате предвид, че колите и там ще са много тази събота. Но по този път разстоянието между вр. Шипка и вр. Бузлуджа е около 6 км. и доста по-лесно се върви пеша. 

Starozagorci.com