Усилени ремонти в бургаските училища

Мисия Бургас

27-08-2016, 11:15

Снимка:

Пресцентър на Община Бургас

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бургас получи 18 млн.лв. за ремонт на училища и градини

Цялостна реконструкция на дворните площи, нови физкултурни салони и подмяна на отоплението в учебните заведения

Усилени ремонти текат в бургаските училища. Една част от тях са със средства по ОП „Региони в растеж”. Тук са включени 4 обекта - СУ „Св.св. Кирил и Методий”, дворът на ОУ „Елин Пелин”, новият корпус на детска градина „Чайка” в комплекс „Меден рудник” и бившият Дом „Александър Георгиев-Коджакафалията”. 
В дворовете на училищата се извършва цялостна реконструкция, подменят се настилки, оформят се игрища, полага се модерна настилка, отговаряща на всички съвременни изисквания, оформят се пространствата за игра и отдих на децата, нови пейки, кошчета за боклук. Модернизира се и спортната им инфраструктура.
В детската градина в "М. рудник" има изцяло нов корпус – с басейн, физкултурен салон със система за охлаждане през лятото и отопление през зимата. Бившият Дом „Александър Георгиев Коджакафалията” ще се превърне в учебен корпус. Топлата връзка с ГРЕ "Г. С. Раковски" и ПМГ вече е изградена. По проект цялата реконструкция ще приключи през септември 2017 година. 
По Националния доверителен екофонд за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в момента в ремонт са СУ "Епископ Константин Преславски" в ж.к. „Славейков” и СУ"Йордан Йовков" в ж.к. „Изгрев”. В тях се подменя старата дограма, полага се топлоизолация на стени и покрив, подменят се отоплителните уреди. Ремонт се извършва и в двора на ОУ „Васил Априлов”- Бургас. Тук се поставя нова настилка и се обособяват терени за спорт. Приключва изграждането и на пристройката в училището в кв. „Победа”, което се прави по програмата за Българо-Швейцарско сътрудничество. В него ще се обучават децата от предучилищна възраст. Ще има и физкултурен салон. 
На финал е и проектът за модернизиране на отоплението на ОУ „Елин Пелин”, СУ „Константин Петканов” и детска градина „Морска звезда”. В тях се изгражда отоплителна инсталация за биомаса. Така отоплението освен по-икономично, ще бъде и по-екологично. Обновяването се извършва по Българо-Норвежката програма, която е свързана с въвеждане на мерки за енергийна ефективност. 
На много места ремонтите няма да успеят да приключат до 15-ти септември, но има уверение, че работата след началото на учебната година ще бъде съобразена с учебния процес, за да не се пречи на часовете.