Обновен е 2000-метров електропровод между подстанции в Балчик и Добрич

Голяма част от стълбовете са сменени, а останалите укрепени

"Енерго Про Мрежи" обнови 2000-метров електропровод между две подстанции в Балчик и Добрич, съобщиха от компанията. Предприетата мярка е част от подготовката на електроразпределителната мрежа в Североизточна България за работа в зимни условия.
С рехабилитацията на електропровода се гарантира надеждно електрозахранване на селата Сенокос, Соколово, Дъбрава, Кремена, Храброво, Змеево, Пряспа, Дропла и Карвуна. Осигурява се и работата на помпената станция в Дъбрава,от която тръгва водоподаването за голяма част от Добрич, посочват от компанията.Техническите екипи на предприятието монтираха в участъка нови проводници. Голяма част от стълбовете са сменени, а останалите укрепени. Напълно подменена е и изолацията на съоръженията, посочват от "Енерго Про".
Североизточният район през зимата е подложен на силни ветрове и снегонавявания, които създават предпоставки за възникване на аварии по електропреносната мрежа.Изграждането и поддържането на междусистемните връзки между подстанциите е много важно, тъй като чрез тях се осигурява алтернативно захранване на клиентите при повреди по основните електропроводи,коментират от предприятието.
"Енерго Про Мрежи" поддържа и обслужва 42 492 километра електроразпределителна мрежа високо, средно и ниско напрежение на територия от 30 000 квадратни километра, обхващаща девет административни области в Североизточна България.