Приморско става столица на фолклора

Новините

29-08-2016, 10:05

Снимка:

Пресцентър Община Приморско

Автор:

Екатерина Джутева

Всичко от Автора

Второто издание на "Приморска перла" стартира на 2 септември

Приморско се превръща в столица на фолклорното изкуство на южното Черноморие с второто издание на „Приморска Перла“. Изключително успешният национален фолклорен конкурс ще се проведе от 2 до 6 септември на амфитеатъра на морския град. Основател на събитието, което се осъществява под патронажа на кмета на община Приморско д-р Димитър Германов, е маестро Стойко Стойков.
Пет дни групи и индивидуални изпълнители от цялата страна ще разгърнат потенциала си във фолклорното изкуство. Те ще се надпреварват в три независими един от друг конкурса. Началото на надпреварата ще бъде дадено на 2 септември с конкурс за изпълнители на народна песен.  Инструменталният конкурс „Виртуози на народните инструменти“ ще започне на 3 септември, а участниците в него ще покажат майсторството си на гайда, гъдулка, кавал и тамбура. Конкурсът „Изпълнители на народни песни“ ще се състои на 4 септември, като участниците ще бъдат оценявани в категориите индивидуални изпълнители и вокални формации. „Фолклорен танцов конкурс“ ще започне на 5 септември. Участие в него ще вземат танцови формации в две възрастови групи: до 18 год. и над 18 год. На 6 септември ще бъдат поставени и финалните щрихи на престижния конкурс с празничен концерт по случай Деня на Съединението.

Почетни гости на конкурса ще бъдат световно известният цигулар, виртуоз и педагог маестро проф. Минчо Минчев, странджанската народна певица Златка Ставрева, която е и зам. председател на „Приморска Перла“, Николай Гурбанов – председател на български национален младежки фолклорен съюз и Евелина Христова – народна певица във вокален ансамбъл „Мистерия на българските гласове“.