Осъдиха мъж и жена, превозвали 35 нелегални мигранти

Мъж и жена са осъдени за превоз на 35 нелегално пребиваващи чужденци, съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР - София. Незабавното производство по случая е проведено под надзора на Районна прокуратура-Елин Пелин.

Около 2.55 часа на 27 август в ОДМВР-София постъпила информация от оперативния дежурен център на ГДНП, че в района на 10 км на автомагистрала „Тракия“ след преследване и поетапно блокиране на магистралата е спрян товарен автомобил, превозващ 35 чужденци без документи за самоличност.

Междувременно в района на 87 км на автомагистрала „Тракия“ в посока София от полицейските служители бил спрян лек автомобил, за който се установило, че е пилотен на микробуса с чуждите граждани. Лицата били доведени и задържани в РУ-Елин Пелин, а по случая било образувано незабавно производство за извършено престъпление по чл. 281 от НК.

 От съвместните оперативно-издирвателни действия, проведени от служители на РУ-Елин Пелин, ОДМВР- София, ГДНП, ОДМВР- Пазарджик и дирекция „Жандармерия“ е установено, че мъжете са от афганистански произход и са били превозвани от Бургас към София.

След доклад на материалите по случая в Районна прокуратура-Елин Пелин водачката на микробуса- на 29 години от Враца, криминално проявена, осъждана и водачът на лекия автомобил- на 28 години от Ахтопол, също криминално проявен, били привлечени като обвиняеми с мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа. След одобрение от съда на сключените с тях споразумения, на обвиняемите са наложени условни присъди и глоби - в размер на 5000 лева на жената и 2500 лева на мъжа. Двата автомобила са отнети в полза на държавата.