Файненшъл Таймс: Пловдив преобръща съдбата си

Мисия Пловдив

30-08-2016, 09:28

Снимка:

Община Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Авторитетното издание Файненшъл Таймс публикува обширна статия за Пловдив под заглавието „Български град преобръща съдбата си“. Ето и целия текст на материала:

В гореща лятна вечер човек може да се разходи из Пловдив и да види малки деца да си играят и да се мокрят с вода на обновените пеещи фонтани в градската градина и младежи, които се събират в Хакафе, обучителен център за IT специалисти, в историческия градски център.

Вторият по големина град в България с население от 350 000 души и богата културна история се радва на дългоочакван подем. Георги Стоев, местен икономист, изчислява, че чужди и местни компании са направили инвестиции за 4 милиарда в индустриалните зони около Пловдив от 2011 г. досега след дълъг период на икономическа стагнация.

Според анализаторите, икономическият и културен подем на града показва каква динамика има в развитието на бизнеса, когато има доверие сред инвеститорите. Всичко това помага за заличаване на имиджа на България, като част от „дивия изток“, след влизането й в Европейския съюз и насърчава инвеститорите да разгърнат своя потенциал в региони с висока безработица в страната. Крайният резултат е намаляване на безработицата до 4.9 процента, чиито стойности са много по-ниски от националните статистически данни за 8.1 процента и основен фактор за това е развитието на сектори като логистика, автомобилостроене и IT сектора, който обслужва глобални пазари.

Подемът на Пловдив е забележителен на фона на случващото се в Гърция и тежките проблеми в борбата с рецесията.

Въпреки че инвеститорите от Гърция изтеглиха капиталите си от банките в България и своите планове за инвестиции в недвижими имоти поради факта, че кризата в тяхната страна се задълбочи, някои от тях преместиха седалищата на своите фирми на територията на нашата страна, за да се възползват от ниските данъци, които са в размер на 10 %, както за корпоративния, така и за данък върху физически лица.

 „Премахнахме Пловдив от списъка на региони с нисък потенциал за развитие на сектор машиностроене и модернизация“ казва бивш мениджър, работил за предприемач на недвижими имоти в Гърция, сега консултант в София. „Оказа се доста по-различно“.

Стефан Стоянов, заместник-кмет по инвестиции казва, че катализатор за растеж не е само членството на България в Европейският съюз през 2007г., а „един нов, кооперативен подход на местната администрация“. Девет общини се отказват от надпреварата за инвеститори и се обединяват една с друга, както и с местни бизнесмени, за да предлагат терени за заводи в шест индустриални зони, наречени „Тракия икономическа зона“.

Пламен Панчев, съосновател на Сиенит Холдинг, местна строителна компания , е първият двигател, така да се каже за придобиване на големи парцели неизползвана земя около града и създаването на информационен отдел за подпомагане на потенциални инвеститори.

„Когато започнахме, промишленост нямаше, хората не обработваха земята, всички млади хора емигрираха в търсене на по-добра работа. Но аз и моят партньор  бяхме убедени,че Пловдив има бъдеще„, каза той, говорейки от офисите на компанията в индустриална зона – Раковски със стени покрити с разпечатки на складови и заводски дизайни.

„Ние привлякохме някои водещи европейски фирми, особено от Централна Европа“, Г-н Панчев се похвали посочвайки като пример АББ, Кауфланд, Суис енджиниъринг груп   и компанията за логистика  ДБ Шенкер.

“Тук има доста талантливи хора, има достъп до квалифицирани инженери, експерти по контрол на качеството, специалисти по логистика“,казва Томи Вер Елст, генерален мениджър за България на Сенсата Технолоджис, американска компания, която произвежда високо температурни датчици за европейската автомобилна индистрия. „Но пазара на труда става все по-конкурентен“.

Г-н Стоянов, Заместник кмет, е довел търсенето на квалифицирани работници до Украйна, която е дом на 250 000 етнически българи в южната част на страната.  „Смятаме, че има доста добър шанс хората да репатрират тук предвид ситуацията там“, каза той.

Фондовете на ЕС са помогнали за ускоряване развитието на стилния и красив център на Пловдив от 19 век, построен върху богатия римски град Филипополис. Музеи и художествени галерии се реновират постоянно: през 2019 градът ще постигне дългосрочната си мечта и цел да бъде културна столица на Европа.

Въпреки това Павел Езекиев, съдружник в Neveq Capital, фонд за рисков капитал, предупреждава че конкуренцията за привличане на инвеститори в хай-тек сектора се увеличава в Югоизточна Европа. В България други регионални центрове като Варна, намираща се на брега на Черно море, както и Велико Търново, средновековната столица на страната, предвещават успеха на Пловдив.

„Местната власт заслужава поздравления и кредит на доверие заради агресивния си и добър подход, но все пак не е лесна задачата да се привличат качествени инвеститори“ , каза той.