Стартира кампания за възстановяване на Морското училище в Созопол

Мисия Бургас

30-08-2016, 11:17

Снимка:

Maritime.bg

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Манастирът "Св.св. Кирик и Юлита” остава собственост на църквата

Очакват се предложения за новото предназначение на сградата

Инициатива за възстановяване на Рибарското училище, а по-късно и Морско училище, на остров Св. Св. Кирик и Юлита  в Созопол стартира Асоциацията на възпитаниците на Морското училище (АВМУ), съобщи специализираният морски сайт Maritime.bg.
Плачевно е състоянието на построената през 1930 г. сграда. Първият камък на училището на острова е положен през 1925 г. и то е завършено през 1930 г.
До 1933 г. там се помещава Рибарското училище, от 1934 до 1940 г. там се намира Морското училище. След 1945 г. острова е обявен за военно пристанище и там се разполагат различни военно-морски части. През 2005 година те се изтеглят във ВМБ-Бургас (Атия) и острова се оставя в разпореждане на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. През 2010 г. сградата на училището се предоставя на Министерството на културата. Тук ще добавим, че още през 1965 г. острова е обявен за паметник на културата и е включен в границите на резервата „Созопол“. От 2011 г. на острова се помещава „Базата на граничните кораби“, но те използват малка част от острова, само най-южната част в основата на вълнолома – останалата част от острова, вкл. и сградата на училището е напълно запусната.

„Ние, възпитаниците на ВВМУ „Н.Й. Вапцаров”, си даваме сметка, че сами не бихме могли да постигнем съществен резултат при разрешаване на проблема без съдействието на Министерството на културата и другите държавни, местни и обществени организации, с отношение към казуса“, пишат в свое писмо до министъра на културата от АВМУ.

Предвижда се да бъде формирана работна група от представители на заинтересованите страни на принципа на държавно-общественото начало, където да се обмислят и обсъдят въпросите относно идейния проект за възстановяването на сградата, намирането на средствата, избора на архитект и др. Много важен момент в процедурата е да се предложат идеи за какво да се използва обектът – като музей, музейно-архитектурен комплекс или туристическа дестинация с опция за провеждане на културни, научни, студентски и ученически мероприятия (семинари, конкурси, фестивали) и т.н.