Първият и единствен омбудсман на Бургас остава

Мисия Бургас

30-08-2016, 10:52

Снимка:

darik

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Всяка община с омбудсман, предлагат реформаторите

Докладната за промяна на правилника за неговата работа, с която на практика можеше да се закрие длъжността, беше внесена от СЕК и НФСБ

Общинските съветници в Бургас избраха да спасят първият и единствен омбудсман на града, след като опозицията в лицето на НФСБ поиска тази длъжност да отпадне изобщо.  

Своят вот претив предложението гласуваха положително 22-ма от местния парламент, а шестима казаха "да" на премахването.
Докладната за промяна на правилника за неговата работа, с която на практика можеше да се закрие длъжността, беше внесена от СЕК и НФСБ.
Отхвърлянето й не премина без остри дебати, политически речи и известна доза безсмислени словоизлияния.
В същото време съветниците признаха, че от правилника зависи как ще работи омбудсмана и не зависи от това какво решение ще бъде взето в парламента за бъдещето на тази длъжност. Макар и да се пооплете доста в правомощията на парламента,  съветникът Бойчо Георгиев предложи да се изчака решението на парламента, който в момента изготвя проект, свързан с пълномоцията на омбудсмана.
От името на вносителите Дражев заяви, че докладната трябва да се приеме, а впоследствие, както е ставало досега,  правилникът за работа маже да се коригира. Той поиска правилник, който да вменява конкретни функции, а не като сега - да служи като пощенска кутия.