Слушаме виртуозната цигулка на Минчо Минчев при вход свободен

Бургас Лайф

30-08-2016, 11:10

Снимка:

Пресцентър на Община Бургас

Автор:

Екатерина Джутева

Всичко от Автора

Още по Темата:

МастърФест във Флората

Концертът ще се проведе на 11 септември в Експозиционен център "Флора"

ургазлии и гости на града ще имат възможността да се насладят на виртуозните изпълнения на именития музикант и учениците му на 11 септември /неделя/, от 19.00 часа, в зала 2 на експо центъра, при вход свободен.

Проф. Минчо Минчев е носител на редица награди, сред които и първата статуетка "Емил Чакъров" от Бургаските музикални празници. Статуетката се връчва за изключителен принос към българската култура и представянето й зад граница.

Минчо Минчев е първият български цигулар - награждаван на почти всички международни конкурси; концертирал във всички континенти, без Антарктида; свирещ на оригинална цигулка "Страдивариус", излязла от ръцете на италианския майстор през 1716 г.

Той е бил солист на световноизвестни оркестри като: Лондонската кралска филхармония, Амстердамския симфоничен оркестър, Санктппетербургската филхармония, Дрезденската филхармония, Женевския радиоцентър, Букурещката филхармония, Атинската филхармония, Истанбулската филхармония, Анкарската филхармония. Сред световноизвестните диригенти, с които е партнирал, са сър Невил Маринър, сър Александър Гибсън, Джон Елиът Гардинър, Ленърд Слаткин и др.

Освен изумителен музикант, проф. Минчо Минчев е достоен педагог. От най-дребния детайл в пиесата до паралелите със световни културни явления - всичко това успява да улови и предаде на своите ученици. Това е причината да възпитава музиканти с широк кръгозор и с отношение към културните процеси.

Концертът в Експозиционен център "Флора" се организира от Община Бургас и е с вход свободен.