Звезди и руска бизнес дама в календара на „Пирели“ (видео)

Изненадата в новия календар е... Анастасия Игнатова, и това не е случайно

Календарът за 2017 година на компанията "Пирели" (Pirelli), наложил се като емблематично събитие в света на фотографията и дизайна, съдържа куп знаменитости и една изненада. Знаменитостите са имена като Пенелопе Крус, Никол Кидман, Кейт Уинслет, Джулиан Мур, Руни Мара, Джесика Частейн, Ума Търман, Робин Райт, Алисия Викандер, Чжан Цзи (една от Голямата четворка актриси на китайското кино), както и Шарлот Рамплинг и Хелън Мирън, изглеждащи завидно на над 70 години. Снимките на немеца Питър Линдбърг са правени през май и юни в Северна Франция, Лос Анжелис, Лондон и Ню Йорк.

Изненадата е, че в тази звездна компания е попаднала неизвестната рускиня Анастасия Игнатова.

Според съобщението на "Пирели" тя е "предприемач в областта на медицината", която в свободното си време се занимава със създаване на бижута. Миналата година компанията промени половинвековната си традиция да кани само известни модели и обяви, че ще включва "жени, които са постигнали много".

Лондонският "Дейли Телеграф" представи Игнатова като преподавател в катедрата по политическа теория на Московския държавен институт за международни отношения (МГИМО).

Руски медии провериха за кого по-точно става дума и установиха, че това е доведената дъщеря на Сергей Чемезов – един от най-приближените на президента Владимир Путин. Като генерален директор на държавната корпорация "Ростех" (бившата "Ростехнологии") той попадна в черния списък със санкционирани заради анексирането на Крим още през април 2014г.

Анастасия е дъщеря на Екатерина Игнатова, втората съпруга на Чемезов, и според "Ведомости" връзката ѝ със Сергей Чемезов не е само по тази линия. През 2009г. тя завършва МГИМО със специалност "Връзки с обществеността", а през 2013г. Защитава дисертация за степен кандидат на политически науки, на която редактор е професор Сергей Чемезов. Темата е "Държавната политика в областта на високите технологии".

Докато е била аспирант в института, тя е била партньор на милиардера Михаил Прохоров в компанията за медицинска диагностика "Креативмедцентр", разположена на територията на държавна болница, контролирана от Кремъл. Игнатова създава и собствена клиника "Росмед" на територията на "Ростех". И двете начинания са ликвидирани през 2014 г.

Снимката е от 2011г. и е публикувана в страницата на рускинята в популярната социална мрежа "В Контакте". [vk.com/Anastasia Ignatova]

Връзката между "Ростех" и "Пирели" е в руското поделение Pirelli Tyre Russia – италианската компания притежава там 65%, а държавната корпорация за високи технологии има 25%.

Познанството на президента и бизнесмена датира още от края на 80-те години, когато и двамата работят в бившата ГДР и са съседи в Дрезден. Формално, единият е представител на "производствено обединение Луч", а другият е директор на Дома за дружба между СССР и ГДР. Няма категорични доказателства, но има твърдения на техни съратници, че двамата са работели за външното разузнаване – Първо главно управление на КГБ, а за Чемезов – че е завършил Висшите курсове на Военната академия на Генералния щаб.