Свилен Нейков: Източване в спорта няма

Общество

30-08-2016, 21:45

Снимка:

Bulgaria ON AIR

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Нужно е подпомагане на регионален принцип

"След всеки олимпийски цикъл идва моментът, в който трябва да направим равносметка на това, което е било. Лошото е, че това е само след олимпийските игри. С времето се унищожи т.нар. "система за спортна подготовка". Липсват много неща в структурните единици", заяви в Денят ON AIR бившият министър на младежта и спорта Свилен Нейков. 
По думите му треньорите излязоха навън, за да получават по-добри финансови средства.
Според него сме се отдръпнали от спорта и сме го оставили да върви самостоятелно.
"Опитваме се да решим нещата частично. Човешкият фактор е от изключително значение, защото всяка една федерация е отговорна за развитието си. Организацията, треньорските кадри, състоянието на материалната база, са основните условия, при който трябва да се развива спортът", посочи Нейков.
Той твърди, че по- можещите кадри заминават навън и намират там реализация. 
"Дори на Балканите не можем да се похвалим с предно класиране", допълни още бившият министър.
Според него последните години се ограничават ресурсите към определени федерации и е положително, защото именно тези, които имат резултатите и показват своите качества, трябва да продължат.
Нейков подчерта, че треньорът е основна структурна единица и не може да ги задържим у нас с тези заплати.
"Трябва да се работи в тази насока. Трябва да се обърне сериозно внимание и на тяхната подготовка", смята гостът.
Той сподели, че спонсорството е изключителен въпрос в днешно време и предлага общините да отделят определен процент, който да отива за спорта, за да се стимулира и се развива.
Нейков е категоричен, че е нужно подпомагане на регионален принцип. "Тази координация е нарушена и няма достатъчно добро взаимодействие", настоя бившият министър. 
Според него източване в спорта няма, защото всеки иска представяне и победи на нашите спортисти.
"Тези състезатели и треньори работят за крайния успех. Средствата, които получават големите федерации, се насочват за подготовка на нашите състезатели. Контролът трябва да се увеличи и да се търсят възможности за оптимизирането на тези средства", уточни Нейков.
Той смята, че в българския футбол има бъдеще, но трябва да си подготвим наши кадри, за да достигнем необходимото ниво. 
"Нека обърнем внимание на подрастващите и на центровете, и в близко бъдеще може да имаме наистина един добър футбол", заключи бившият министър на младежта и спорта.