Представят филм за Кристо над морето в Созопол

Първите прототипи на кубовете, изграждащи кейовете, са тествани на созополското пристанище през зимата на 2015

Фестивалът на изкуствата "Аполония" ще представи премиерата на документалния филм "Мост към Кристо" на Евгения Атанасова-Тенева. Прожекцията ще бъде на 5 септември от 20:30 ч. в яхт клуба на Созопол, при вход свободен. Екранът ще е разположен върху понтон точно над морските вълни.

Филмът разказва за проекта "Плаващите кейове" на Кристо и Жан-Клод при италианското езеро Изео - европейското културно събитие на лято 2016. Ще разберем кои са главните действащи лица в тази гигантска акция, как е изпълнен чисто физически самият проект, каква е извънредната логистика и какво е преживял регионът, неговите жители и хората, които са стъпили на кейовете. 
Журналистката Евгения Атанасова-Танева е един от десетките международни работници на "Плаващите кейове". Повече от 10 години тя следи работата на Кристо и Жан-Клод, документирайки също така и проектите "Портите" в Сентръл парк и "Големият въздушен пакет" в Оберхаузен. 
Филмът ще разкрие и малко известен и любопитен факт за връзката на придобилия световна известност проект с България, която не се дължи само на факта, че Кристо е роден в Габрово. Първите прототипи на кубовете, изграждащи кейовете, са тествани на созополското пристанище през зимата на 2015-та. Част от ръководните функции по монтирането им в Изео са поверени на българи, подпомогнати от френска и италианска страна.

Строежът на инсталацията, която се състои от 30 кея при 100 метра дължина за всеки от тях и 220 000 куба, свързани с 220 000 нита, е направен с помощта на български студенти от Националната спортната академия. Те летят от София до Бергамо, като екипите се сменят на 14 дни. "Те имат реален принос в създаването на произведението на изкуството "Плаващите кейове", споделя пред камерата Кристо.
Режисьор на "Мост към Кристо" е Любомир Печев. Кадрите са на Недялко Данов. Те показват детайлите по проекта - в близки кадри и с дрон. Използвани са много любителски и авторски снимки, които проследяват процеса на работа. Могат да се видят и завладяващи фотографии от Волфганг Волц, както и снимки от личния архив на семейство Явашеви.