Зам.-министър Н. Нанков: 22 са новорегистрираните свлачища

Работи се приоритетно по укрепването на над 20 големи свлачища по републиканската пътна мрежа в страната

Зам.-министър Николай Нанков: 22 са новорегистрираните свлачища от началото на годината в страната, в 17 стари е отчетено движение на земни маси

22 са новъзникналите свлачища в страната от началото на годината, a в 17 стари има наново активирани процеси. Това обяви в предаването „Преди всички“ на БНР заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той отчете, че спрямо 2015 г. има чувствително намаляване, което до голяма степен се обуславя и от предприетите от правителството превантивни законoдателни мерки в тази насока. През 2015 г.са били регистрирани 210 свлачища, от които 130 изцяло нови, т.е. за първи път са проявени.

Зам.-министър Нанков уточни, че в момента се работи приоритетно по укрепването на над 20 големи свлачища по републиканската пътна мрежа в страната. Сред активните свлачища, по които се работи през този летен сезон, са Сливен-Ичера-Градец и по пътя между Арбанаси и Велико Търново. Превантивни дейности се извършват и в зони по Черноморието – във Варна, Аксаково и Сарафово. Дейности по укрепване на подпорни стени се извършват по второкласния път Пловдив - Асеновград – Смолян. Над 60 на сто от регистрираните свлачища у нас са в урбанизираните територии, посочи заместник-министърът.

По думите му за решаване на проблема са нужни комплексни мерки и сериозен финансов ресурс. Заради скъпите дейности се изпитва най-голям дефицит на средства. Според Нанков поради тази причина е по-важна политиката за превенция на свлачищните процеси и затова се работи приоритетно по тази дейност. В изпълнение на мерките се приеха промени в Закона за устройството на територията, с които се забрани строителството в свлачищни райони с липса на изградена канализация. Николай Нанков заяви, че се извършва строг контрол за изпълнението на мерките, както от общините, така и от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. За пример той посочи, че от подадени 56 инвестиционни намерения в свлачищни райони от началото на годината за строителна дейност са одобрени едва 3 и то след извършване на съответните геоукрепителни мероприятия.

 

Зам.-министър Нанков информира още по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ ще бъдат вложени близо 60 млн. лв. за укрепване и превенция. Над 2 млн. лв. са предвидени за мониторинг и превантивни дейности на 19 обекта, а останалите средства за укрепване на 28 свлачища, приоритетно по републиканската пътна мрежа и защита на социална инфраструктура, основно в Северозападна България