Втора Тунджанска бригада чества 18-годишнина

До десет дни ще приключи сертифицирането на 110-членното формирование

Офицерите, сержантите, професионалните войници и волнонаемните служители от Втора тунджанска механизирана бригада с щаб в Стара Загора честват 18 години от създаването си. За да отбележат празника на хората под пагон, които са наследници на формирования, взели участия в Балканската, Междусъюзническата , Първата и Втората световни войни тук пристигнаха зам. – началникът на отбраната вицеадмирал Емил Евтимов, командващият Сухопътни войски генерал-майор Ангел Боцев, командири на други войскови подразделения и бивши командири на бригадата. Сред гостите бяха още старозагорският областен управител Георги Ранов и председателят на ОбС Стара Загора Емил Христов.

В приветствието си към личния състав и гостите командирът, бригаден генерал Костадин Кузмов подчерта, че въпреки ограничения финансов ресурс и ежедневните проблеми формированията съумяват да изпълнят конституционните си задължения. И в момента модулен екип от батальона в Хасково участва в гасенето на пожар в горски масиив на територията на община Тополовград, а над 300 души подпомагат Гранична полиция при охраната на южната граница.

До десет дни ще приключи сертифицирането на 110-членното формирование, което на 13 септември ще отлети за Афганистан, където ще се включи в охраната на външния периметър на летището в Кандахар. Общо 53 души от бригада бяха наградени със заповеди на министъра на отбраната Николай Ненчев, на началника на отбраната ген. Константин Попов, командира на Сухопътни войски ген. майор Андрей Боцев и командира на бригадата бригаден генерал Костадин Кузмов. Специални плакети на отличили се връчи и председателят на старозагорските старейшини Емил Христов.