Над 23 тона нелегален алкохол задържаха столични митничари

През първите седем месеца на годината в над 40% от извършените проверки в обекти без разрешителни за търговия и складиране на акцизни стоки са констатирани нарушения на акцизното законодателство

Над 23 тона нелегален алкохол - 22 940 л недеклариран спирт и 1159 алкохол без бандерол са задържали митничари от Митница Столична при проверка на складово помещение, което не е разполагало с разрешителни за търговия и складиране на акцизни стоки, съобщават от пресцентъра на Агенция "Митници".

Митничарите са намерили 22 еднотонни резервоара, съдържащи безцветна течност. Взетите проби показали, че резервоарите съдържат етилов алкохол с 96 алкохолни градуса - спирт. В момента на проверката се извършвало разливане на спирта от резервоарите в пластмасови туби от по 10 л. Част от тубите били палетизирани и готови за експедиция, а две палета вече били натоварени в товарен автомобил.

Задържани са 20 700 л нелегален наливен спирт в резервоари и още 2240 л. спирт, разлят в туби. В същия склад митническите служители откриват и 1159 бутилки високоградусов алкохол без бандерол. Общото количество на задържания нелегален етилов алкохол е над 23 000 л. Работата по случая продължава.

През първите седем месеца на годината в над 40% от извършените проверки в обекти без разрешителни за търговия и складиране на акцизни стоки са констатирани нарушения на акцизното законодателство, показват анализите на митническата агенция. Четири от десет проверки на митническата администрация завършват със съставяне на акт или образуване на досъдебно производство.

За периода януари - юли 2016 г. служителите на Агенция „Митници" са задържали над 100 000 л алкохолни напитки, както и над 37,5 млн.къса цигари, 38 600 кг тютюн и 306 195 л енергийни продукти, отчитат от агенцията.