Пожарът в Тополовградско вече е локализиран

Пожарът, избухнал в Тополовградско и разпрострял се в две области - Хасково и Стара Загора, е най-големият у нас за цялата 2016 г.

Локализиран е пожарът между селата Българска поляна, Черепово и Главан, съобщава БНР. Огънят се развива в горски масиви на територията на общините Тополовград, Харманли и Гълъбово.

Локализирани са огнищата между селата Българска поляна, Черепово и Главан. Огънят, който бушува  близо четири дни, унищожи иглолистни и широколистни гори. Очакванията са до края на деня да дъде отменено бедственото положение в община Тополовград.

Най-критичната точка на големия пожар в Сакар планина беше село Българска поляна, където имаше евакуирани хора. В община Гълъбово бедственото положение е отменено. Равносметката е около 2 хиляди декара гори, унищожени до този момент от пожара.

В момента се прокарват просеки с тежки машини, за да не се допусне разрастване на пожара. При село Мъдрец обаче  огънят е прехвърлил една от просеките и е навлязъл в горски масив. Надеждите на огнеборците е пожара да бъде локализиран до края на деня.

По-рано днес от Министерството на отбраната съобщиха, че 60 военнослужещи са се включили в гасенето на пожара, като са се присъединили към десетките пожарникари, горски служители и доброволци, борещи се вече над денонощие с огненото бедствие.

Пожарът, избухнал в Тополовградско и разпрострял се в две области - Хасково и Стара Загора, е най-големият у нас за цялата 2016 г., информираха вчера от Изпълнителна агенция по горите (ИАГ).  От огнената стихия са засегнати над 8 000 дка горска територия.