Втора среща между Меркел и Ренци за седмица

Темите на разговорите засегнаха икономическото бъдеще на Европа

В италианския град Маранело – символ на автомобилната марка „Ферари”, се срещнаха премиерът Матео Ренци и германският канцлер Ангела Меркел. Срещата е втора поред между тях, седмица след тази на остров Вентотене.

В Маранело, Ренци и Меркел бяха придружени от министрите на вътрешните и на външните работи, на отбраната и на икономиката на своите страни.

Темите на разговорите засегнаха икономическото бъдеще на Европа, сигурността на нейните граници и имиграцията, борбата с тероризма и последствията от разрушителното земетресение в Централна Италия миналата седмица, информират от АНСА. Ангела Меркел подчерта, че Германия ще съдейства на Италия със средства и специалисти, ще финансира възстановяването на едно от разрушените училища и ще държи Европа да прояви гъвкавост относно съответни помощи за възстановяването на Италия след опустошителното земетресение.

Футболната федерация на Германия също ще дари средства, а „Ферари” ще предложи на търг един от своите най-луксозни модели на аукцион с първоначална цена над един милион евро.

Ренци и Меркел намериха общ език и относно имиграционния проблем, единодушни, че той е еднакъв не само за двете страни. По думите им са необходими единни европейски усилия за депортирането на имигрантите без право на убежище. Относно европейското развитие, Ангела Меркел изтъкна, че реформите в Италия са гаранция за него.