Неочаквана оставка на турския вътрешен министър

Официално турските власти не дават информация, какво налага тази промяна в правителството

Като гръм от ясно небе дойде снощи новината за оставката на министъра на вътрешните работи Ефкан Ала, тъй като той бе смятан за един от най-доверените министри на президента Реджеп Тайип Ердоган и водеща фигура в операциите срещу терора на нелегалната Кюрдска работническа партия - ПКК на югоизток.


На негово място застава досегашния социален министър Сюлейман Сойлу, който прояви изключителна лоялност към Ердоган в нощта на преврата .
Официално турските власти не дават информация, какво налага тази промяна в правителството.


Ефкан Ала беше на постът вътрешен министър от три години.

В политическите кулоари се коментират няколко предположения. Първото е, че оставката е заради серията бомбени атентати, извършени от джихадистите от терористичната групировка ИДИЛ и от кюрдските бунтовници от ПКК, които причиниха множество жертви и предизвикаха силно недоволство сред обществеността за несправяне на министъра със ситуацията.

Но по-вероятната причина е президентът Ердоган да е накарал Ефкан Ала да подаде оставка, твърдят запознати. Ала се обявил срещу чистката на служители във връзка с разследването на фетуллахистката терористична организация, обвинявана за опита за преврат от 15 юли тази година.