„Огледало” събра девет творци от различни жанрове в Стария град

Пловдив Лайф

02-09-2016, 08:09

Снимка:

Пресцентър

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Национални есенни изложби Пловдив 2016 под мотото „Огледало“ бяха официално открити в двора на Балабановата къща

Стотици пловдивчани и гости на града уважиха културното събитие в Стария град, като сред тях се открояваха художници, изкуствоведи, литературни дейци, общественици.
Другите две локации на провеждане на националния арт форум също бяха изпълнени посетители- Къща „Хиндлиян” и Къща „Мексиканско изкуство”. С това мероприятие бе даден старта на тазгодишното издание на Есенния салон на изкуствата в града под
тепетата.
Организатори на Национални есенни изложби Пловдив 2016 са: Община Пловдив, Общински Институт „Старинен Пловдив” и фондация „Култура и съвременност”.
Деветима са авторите, които участват в есенните изложби под мотото „Огледало“, като в Балабановата къща свои творби показват Милена Цочкова (живопис и рисунка), Андрей Градечлиев (фотографики и рисунки), Яна Стойчева (живопис) и Ясен Панов (колаж). В къща „Хиндлиян“ посетителите могат да се запознаят с творчеството на Стела Василева (рисунка и обект), Евелина Петкова (скулптура) и Иван Кюранов (фотография). В къща „Мексиканско изкуство“ свои творби представят Милена Бочукова (скулптура) и Деян Янев (живопис). Куратор от 2013 г. до сега на Националните есенни изложби е изкуствоведът д-р Галина Лардева.Тя представи един по един всички участници, след което последваха бурни аплодисменти.
„Огледалото е универсален символ (мегаметафора), защото през него рационализираме фундаменталните аспекти на човешкия опит-познанието, езика и изкуството”, каза на откриването проф. Клео Протохристова, автор на текста към каталога на Есенните изложби.
„Форматът на Националните есенни изложби бе променен в положителен аспект. Галина Лардева създаде възможност българските творци да се завръщат от чужбина, за да показват творчеството си в родината”, коментира заместник-кметът по културата в Пловдив Амелия Гешева, като даде символичен старт на арт форума.
Ценителите на изкуството могат да посетят Националните есенни изложби Пловдив 2016 до 30-ти септември.