Подозират иманяри за пожара в античната крепост Улпия Ескус край Гиген

Черна пепел е покрила голяма част от останките на прекрасния римски град

Пожар изпепели един от най-големите и значими римски градове по българските земи - архитектурния резерват "Улпия Ескус" край плевенското село Гигeн. Огнената стихия е обхванала почти цялата територия на античния град. Според ръководителя на археологическите проучвания - доц. Гергана Кабакчиева, част от щетите няма да могат да бъдат възстановени, предаде БНТ.

"Аз съм изумена от това, което виждам. Обектът е тотално опожарен. Тотално! Фриз-архитрави, надписи, колони, всичко е в пожар и в чернилка. Това няма как да се оправи. Има разрушени зидове. Не може един от най-големите ни градове да тъне в бурени и да бъде без охрана. За мен Ескус е безценен", сподели Кабакчиева пред националната телевизия.

Заради силния вятър пламъците са стигали чак до дворовете на най-близките къщи, разказа кметът на село Гиген. От полицията смятат, че пожарът е възникнал от безотговорно боравене с огън, но кметът е убеден, че става дума за умишлен палеж от иманяри, защото вторият пожар лумнал, след като първият е потушен.

"Този път пожарът е запален в северната част. Това не може да е инцидент, това си е умишлено действие на иманярска основа.", коментира Красимир Първaнов.
От няколко години архитектурния резерват Улпия Ескус не се охранява, а от две, държавата не отпуска пари за проучвания. Едва четирима временни работници, наети от областната администрация в Плевен, се грижат за поддръжката. Местата, където те са почистили тревата, са единствените незасегнати от огъня.