Откриват официално Есенния салон на изкуствата

Мисия Пловдив

02-09-2016, 12:31

Снимка:

Община Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Официалното откриване е довечера от 20.00 часа на Античния театър с концерт на Gipsy 4 Ever

"Не е преувеличено, ако кажем за Пловдив, че през месец септември - градът е сцена! Още от самото му начало стартира Есенният салон на изкуствата, който на практика обединява в себе си 25 фестивала, стотици събития и продължава до 5 ноември.

Организира се от община Пловдив и партньори и е най-големият културен формат в града, вече повече от десетилетие."
С тези думи започна пресконференцията, която се проведе в Дома на културата "Борис Христов", посветена на началото на 12-то издание на Есенния салон на изкуствата, с участието на заместник-кмета по култура и туризъм на община Пловдив Амелия Гешева и експерти от дирекция "Култура и културно наследство".
На специалната пресконференция бяха представени акценти от богатата програма на Салона. 12-тото издание, тази година ще бъде открито от невероятните музиканти от бившата култова група "Джип Кингс". Пабло Рейес и членовете на групата ще представят днес на Античния театър всички хитове на "Джипси Кингс", събрани в новия проект GIPSY 4 EVER.
На следващата вечер, 3 септември, емблематичният Иън Андерсън ще представи всички хитове на JETHRO TULL, отново на сцената на Античния театър. Огромен е интересът и за концерта на 18 септември на изключителния, виртуозен и екстравагантен цигулар Найджъл Кенеди с "Новите четири годишни времена".
XXII издание на Международния куклено-театрален фестивал "Двама са малко - трима са много" и неговия, станал символен, модул за събития на открито TheatAir започва също на 2 септември и продължава 5 дни, в които освен куклено -театрални спектакли, публиката ще има възможност да види и много концерти, циркови изпълнения, марионетни спектакли, импровизационни етюди и други.
Есенното издание на Opera Open, 2016 продължава до 27 септември на Античния театър и включва 5 спектакъла, сред които "Кармен" на Бизе, "Тоска" на Пучини и "Една нощ във Венеция" от Йохан Щраус.
Част от акцентите от програмата, които не бива да бъдат пропускани са: Фестивалът "Sounds Of The Ages 2016" (3 септември - 26 октомври) на Античния театър, в който освен концерт на Йън Андерсън - "The best of Jethro Tull" публиката ще може да види Katatonia с оркестъра на Държавна опера - Пловдив, Концерт на Macaco, Испания на 22 септември на пл. "Централен" с вход свободен за публиката, както и на японските барабанисти Yamato в зала Колодрума, които представят новата си програма "Bakuon - Легенда за ритъма на сърцето". Характерно за това издание на Есенния салон е включването на много нови локации.
Разбира се, сред големите събития са юбилейното 20-то издание на Есенния международен театрален фестивал "Сцена на кръстопът" "Театърът безкрая" и Международния фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща" Есен - 2016. Нощта на музеите и галериите, "Нощ/Пловдив, 2016. Запази нощта за Пловдив!" тази година е на 23 и 24 септември.
One Architecture Week, 2016, с Програма "Действие" започва на 23 септември, 2016, а Международният фестивал за съвременен танц и пърформанс One Dance Week, 2016 продължава и през октомври.
Националните есенни изложби Пловдив, 2016 "Огледало" са 1 от 30 септември в Стария град. 9-и симпозиум Арт колаж Пловдив‚ 2016 е от 1 до 21 септември, "12 години -12 автори в Недкович" е от 1 до 30 септември в различни пространства на Стария град.
Седмицата на съвременното изкуство "Музеят Ръб" и "Фасада" - видео фестивал на Лапидариума в Стария град очакват своята публика. Не трябва да се пропускат също Осми PolineROOOCK fest (1 - 6 септември) на Летния театър, S'cool Rock Fest и Стрийт арт фест Пловдив, Международния танцов фестивал (23 - 25 септември) в Дом на културата "Борис Христов, както и четирите концерта (1 септември - 30 ноември) от Камерна сцена Пловдив в Първо студио на Радио Пловдив".
Международната среща на представителите на Световната федерация на журналистите и писателите по туризма FIJET започва на 7 септември, Архитектурен форум Пловдив, 2016 е от 10 септември до 20 октомври, Европейските писателски срещи започват на 12 септември. В европейските срещи ще вземат участие световни имена като Давид Фоенкинос, Юз Алешковски, Мануел Рико Рего, Силви Жермен, Мишел Уелбек.
Разбира се, ще има и много интересни събития в Празниците на Стария град (19 - 25 септември), които се откриват с общ концерт на ансамблите Тракия (Пловдив), Родопа (Смолян) и Северняшкия ансамбъл от Плевен. Традиционно концертът е на Античния театър с вход свободен. В Стария град ще се проведе и есенното издание на набиращия все по-голяма популярност и мащабност Панаир на занаятите.  
За първи път в Пловдив от 15-17 септември ще се проведе ФАРА 2016 - най-голямото събитие за рекламната индустрия в страната, което до момента се провеждаше в курортен комплекс "Албена".
Рекламните материали за Есенния салон - книжки, флаери и плакати вече се разпространяват на обичайните локации в града. Тази година община Пловдив рекламира в цялата страна и очаква огромен брой посетители от България и чужбина.
"Изследвай Пловдив в най-дългия уикенд! Пречупи го през призмата на изкуството в най-дългата НОЩ и усети пулса на града, наситен със събития!", "Запази НОЩТА за Пловдив!" и "Пловдив - Европейска столица на културата - 2019! Ела с приятели!" са само част от посланията от рекламната кампания за предстоящия 12-ти Есенен салон на изкуствата Пловдив 2016.
За особения принос на град Пловдив, заради разнообразния културен живот на града, амбициозните проекти, свързани с археологията и развитието на творческите индустрии, както и спечелването на титлата "Европейска столица на културата за 2019" от 7 до 11 септември, градът ще бъде домакин на едно от най-престижните международни събития, свързани с туризма - годишните награди на Световната организация на журналистите и писателите в областта на туризма - FIJET. 

Наградата "La Pomme d'Or" или "Златната ябълка", която е своеобразен еквивалент на Оскар в туристическата индустрия, ще бъде връчена на кмета на Пловдив Иван Тотев на официална церемония, която ще се състои на 9-ти септември в 20 часа на Пеещите фонтани в Цар Симеоновата градина.