Окончателно: Баскетболният "Черноморец" напуска професионалната лига

Спорт

02-09-2016, 13:12

Снимка:

bgbasket.com

Автор:

Екатерина Джутева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Баскетболният Спартак взе още един от Черноморец

От ръководството на клуба не успяха да наберат средства, с които да покрият участието си за новия сезон

Двукратният носител на баскетболната Купа на България от 1965 и 1975 г. „Черноморец” напусна групата на професионалистите. Клубът със 70-годишна история няма да участва в сезон 2016/2017 на Националната баскетболна лига - мъже.
Въпреки направените опити през последните месеци, от ръководството на „Черноморец” не успяха да наберат средства, с които да покрият участието си за новия сезон. Срокът за подаване на заявки за НБЛ беше 15-и август. Ако „Черноморец” беше открил начин за финансиране на по-късен етап, от лигата бяха готови да включат отбора макар и със закъснение.
В най-новата си история „акулите” са в елита от 2009 г., когато финансово на клуба помага Владо Боянов. Той се оттегли обиден от отправени към него обвинения, свързани с трансфера на Прийст Лодърдейл. Необоснованото решение на клуба да даде съгласие за преминаването на американеца в „Левски” предизвика оставката на Владимир Боянов като член на Управителния съвет. Така години наред „Черноморец” беше финансово подпомаган от община Бургас. Сред големите спонсори беше и Порт Бургас. За съжаление за седемте сезона в НБЛ бургаският тим така и не успя да „изплува” от дъното в класирането.     
„Черноморец” е бронзов медалист от държавните първенства на 1981 и 1991 г.
За сезон 2016/2017 в НБЛ ще играят 9 отбора. Това са „Лукойл Академик”, „Балкан”, „Берое”, „Рилски спортист”, „Черно море”, „Спартак” /Плевен/, „Левски”, „Ямбол” и „Академик Бултекс 99”. Днес е общото събрание на БФБ, след него ще бъде теглен жребият за новия сезон в НБЛ.