Колко ни струва един първокласник?

Парите

03-09-2016, 13:44

Снимка:

roditel.bg

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Над 16 хил. семейства са кандидатствали за помощ за първокласници

Държавата и тази година предлага еднократна целева помощ в размер на 250 лв.

До началото на новата учебна година остават по-малко от две седмици. По-традиция най-трескаво тече подготовката на първокласниците. Тези дни много от родителите са започнали закупуването на учебни пособия. Първите родителски срещи в училищата преминаха и на тях, за улеснение, бяха изготвени списъци за най-необходимите пособия. 
Ако родителите вземат само най-необходимото като пособия, ще трябва да дадат около 100 лева. Тази сума може и да по-голяма, ако родителите се спрат на по-луксозни и скъпи стоки. Цената на тетрадка с тесни и широки редове или с квадратчета от 20 листа може да варира от около 30-40 ст. до лев. Същото важи и за несесерите. В книжарниците те са от 4-5 до 50 лв., а с по-интересни щампи и до 70 лв. Трябва да се отделят пари и за комплектите с моливи, бои, блокчета, флумастери, подвързии за учебниците и тетрадките, които могат да стигнат цена от 50 лв.
Към оборудването трябва да се прибави и раницата. Тук цените от 30 лв. могат да скочат десет пъти и да стигнат 300 лева. 
Подготовката не свършва само с това. Нужни са пари за обувки, облекло, които всяко семейство отделя според бюджета си. Като цяло може да се каже, че всеки първолак струва на семейния бюджет до няколкостотин лева.
Държавата и тази година предлага финансова помощ за семействата, които отговарят на определени условия за доход. 250 лв. е еднократната целева помощ за учениците, записани в първи клас на държавно или общинско училище, за покриване на част от разходите им в началото на новата учебна година. Еднократната помощ се отпуска на семейства, чиито деца са записани в първи клас за първи път и чиито средномесечен доход на член от семейството за предходните 12 месеца е по-нисък или равен на 350 лв., а от 1 юли 2016 г. – 400 лв. съгласно Закона за държавния бюджет. Срокът за подаване на заявлението за отпускане на помощта след записване на детето в първи клас е не по-късно от 15 октомври на текущата учебна година.
Припомняме, че за миналата година бяха отпуснати помощи на 3095 семейства за 3144 деца в размер на 786 000 лева. Бяха отказани помощи само на 6 семейства, надвишаващи условието за изискването за дохода.