„Аполония“ награди поета Иван Теофилов (снимки)

Фестивалът се откри официално с концерт на Биг Бенда на Българското национално радио

32-рото издание на Празниците на изкуствата „Аполония“ се откри официално с концерт на Биг Бенда на Българското национално радио със солисти Милица Гладнишка и Атанас Сребрев и диригент Антони Дончев.

Специалният приз „Аполон Токсофорос“ тази година бе връчен от Маргарита Димитрова, артистичен директор на „Аполония“, на поетa, драматург и преводач Иван Теофилов. Носителите на престижната награда в предишни години са Людмил Ангелов, Теодосий Спасов, Минчо Минчев и др.

„Аполония“ ще представи над 80 събития, а фокусът за тази година е върху литературата. Новият проект „Книжна Аполония“ обединява десет от най-известните издателства, които ще представят новите си заглавия, а някои от тях ще участват и в литературните вечери на Фестивала.

В следващите вечери на сцената на Амфитеатър „Аполония“ концерти ще имат Графа, Д2 и Любо Киров, Фондацията и Бургаската филхармония, Тоника, Иво Папазов и Оркестър „Тракия“, Jeremy?, ансамбъл „Филип Кутев“.

За поредна година основни локации на събитията от програмата ще бъдат още читалище „Отец Паисий“, където ще се провеждат театрални постановки и прожекции на българско кино, Археологическият музей за рецитали, акустични и вокални концерти, Художествената галерия за изложби на Теофан Сокеров, Андрей Лекарски, Калин Николов, Димитър Труканов, Иван Бахчеванов, Стойко Сакалиев, Темелко Темелков.

Генерален спонсор на фестивала отново е Обединена българска банка, която връчи своя специален приз на Поли Генова, която също ще има концерт в Амфитеатъра. Джаз програмата на „Аполония“ - Сцена ОББ e между 3 и 10 септември и включва интересни имена от българската и европейската джаз и world сцена.

Празниците на изкуствата „Аполония“ са най-големият, дългогодишен и мащабен арт фестивал в България. Негов организатор е Фондация Аполония, създадена през 1991 г. Първото издание на Фестивала се провежда през 1984 г. Всяка година в рамките на 10 дни сцените на „Аполония“ в Созопол привличат стотици артисти и хиляди любители на изкуството от България и света. Фестивалът има за цел да съхрани традицията и да подкрепи новите идеи, експериментални и нестандартни решения в областта на всички изкуства.

Повече информация за програмата на Фестивала може да намерите на:

http://www.apollonia.bg/

Билети за Фестивала може да закупите оттук:

http://www.eventim.bg/bg/bileti/apollonia-2016-sozopol-1/events.html