Пловдивският куклен театър откри изложба по повод 70-ия си сезон

Пловдив Лайф

03-09-2016, 15:49

Снимка:

Пресцентър

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

„Няколко мига кукленост“ е заглавието на изложбата на Държавен куклен театър Пловдив, която бе открита на 2 септември в 17.30 часа в залите на Градската художествена галерия. Тя представя кукли, скици, фотографии и плакати от емблематични спектакли на театъра, събирани от създаването му през 1946 г. до днес. Кураторите на експозицията, посветена на 70-ия юбилеен сезон, Виржиния Петкова и Гергана Стаматова съвмество с театроведа Катерина Георгиева преобразиха галерийното пространство във вълшебно място, възкресяващо спомените за незабравими спектакли и моменти от историята на Кукления театър.

Сред безценните персонажи на десетки великолепни и обичани представления от 1946 година досега, си дадоха среща легендарни артисти, режисьори и творци от работилниците на театъра и най-новото поколение членове на прочутата куклена трупа.

Изложбата бе открита от заместник-кмета по култура и туризъм на община Пловдив Амелия Гешева и директора на театъра Виктор Бойчев, които не скриха вълнението си, както от силните, магични, ярки, привлекателни кукли, така и от задушевната и топла среща на поколенията творци, отдали живота си на Държавен куклен театър –Пловдив.

Виктор Бойчев разказа за общата мечта за собствен куклен музей, в който да може да се види веществената памет на спектаклите и тя да се съхрани за поколенията. Заместник-кметът Амелия Гешева поздрави сърдечно целия екип на театъра, като им благодари за неуморните усилия, които превърнаха Държавен куклен театър-Пловдив в една от най-престижните и обичани културни институции в града.